Fotograf: Volvo Cars Sverige

Så här ska Volvo undvika “mobbning” av självkörande bilar

Volvo har fått uppdraget att göra en testpilot med självkörande bilar på Londons motorvägar under 2018. För att minska risken för “mobbning” av nykomlingarna, ska svenska biljätten se till att de smälter in i mängden.   

Självkörande bilar spås skapa en revolution på bilvägarna inom en snar framtid. Men revolutioner sker sällan utan motstånd, något som Volvo har garderat sig för i samband med en pilot-körning i London 2018.

Den svenska biljätten har nämligen bestämt att testbilarna ska vara omärkta så de inte kan identifieras som självkörande, skriver The Guardian.   

Ifall fordonen varit märkta, då skulle risken öka för att vanliga bilister skulle försöka störa de självkörande bilarna, enligt Volvo. Till exempel genom att bromsa upp plötsligt när de självkörande bilarna är bakom dem, eller genom att störa deras inprogrammerade körning på andra sätt. 

LÄS ÄVEN: Volvo har just tillverkat den första av 100 självkörande bilar som ges bort till utvalda familjer i Göteborg

En nypublicerad enkätstudie av London School of Economics, som omfattar 11 olika länder, tyder på att aggressiva bilförare kommer att “mobba” självkörande bilar eftersom de extremt regelföljande bilarna ses som ett enkelt byte för omkörning.

London-piloten – som anses vara den andra i världen efter en pilot i Göteborg 2017 – kommer innebära att förare slår på autopiloten under vissa sträckor på några av de större motorvägarna omkring London.

Bilarna är dock utrustade för att handskas med bråkmakare. De självkörande bilarnas kameror och sensorer kommer att kunna avgöra ifall hänsynslösa förare skulle orsaka en olycka, menar Guardian.

Tidigare i år körde Volvo, en pionjär inom självkörande bilar, igång en pilot med taxiappen Uber för att testa självkörande bilar i Pittsburgh.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST