Fotograf: McDonalds/Press

McDonalds betalade inte anställda för övertid – tvingas böta över 30 miljoner

De franchiseanställda som stämt snabbmatsjätten för utebliven lön har nu fått rätt i domstolen.

McDonalds har gått med på att betala 3,75 miljoner dollar, vilket motsvarar över 30 miljoner kronor, efter att ha nått en förlikning i den grupptalan som förts av bolagets restauranganställda och kretsar kring utebliven lön för övertid.

Överenskommelsen omfattar cirka 800 anställda på fem restauranger som tillhörde franchisetagaren Smith Family, skriver Reuters.

Grupptalan inleddes för två år sedan och såg McDonalds gå med på att betala 700 000 dollar i skadestånd. Men nu har alltså bötessumman höjts efter att en domstol i San Francisco funnit bolaget medskyldigt till brott mot delstatens arbetslagar. Smith Family ska enligt uppgift vid sidan av den uteblivna övertidslönen också brustit i bokföringen av löner samt ersättning till arbetare för rengöring av arbetskläder.

Den nya skadeståndssumman avser 1,75 miljoner dollar i utbetalning för utebliven lön samt 2 miljoner dollar i advokatkostnader.

Stämningen mot McDonalds var den första som hamburgerkedjan fått mot sig från sina franchiseanställda.

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.