Hans svenska startup ska revolutionera e-handeln – med en påse

En kasse – tre innovationer – tusen möjligheter.

En stororder från Kenya, en före detta OS-guldmedaljör som ordförande och nu en av finalisterna till Svenska Innovationspriset 2016. Framgångarna duggar tätt för den coola startupsuccén.

Kylboxar i all ära, men med en växande e-handel var det dags att ta nya kliv och ta sig an utmaningen att transportera kylda matvaror och minska matsvinnet. Det steget togs av den dåvarande KTH-studenten Karl Fallgren.

LÄS ÄVEN: Det här lilla svenska bolaget går till börsen efter bara 10 månader – med rekordstort intresse

“Karl Fallgren ställde ut ett antal påsar på balkongen över natten och en av påsarna lyckades hålla kylan betydligt bättre än de andra”, berättar Christopher Slim, marknadschef för Ifoodbag.

Den fiffiga kassen bygger på tre innovationer: ett nytt kompositmaterial som främst består av papper, ett system som håller kylan samt en ny typ av förslutning. Kassen, som håller maten kyld i upp till 24 timmar, går att kompostera och kostar inte mycket mer än en vanlig kasse. Ifoodbag gör det möjligt att leverera kylvaror med en obruten kylkedja.

Grundaren Karl Fallgren har fått stor hjälp av sin gamla skola, KTH, men också av skogsindustrins forskningsinstitut Innventia.

“Innventia fokuserar på tester av pappersteknik och vi vänder oss till dem när vi genomför tester i laboratoriemiljö för att säkerställa att produkten lever upp till de krav vi har.”

Ni har fått ett bidrag på 16 miljoner kronor från EU:s innovationsprogram Horisont 2020. Hur kommer pengarna att investeras?
”De kommer att användas till att utveckla nästa generation av påsen, ungefär som en iPhone, med en tvåa, trea och så vidare. Vi vill även säkerställa att vi har ett innovationsprogram så att vi över tid kan skapa arbetstillfällen och göra bättre och bättre produkter. Vi vill bygga ett långsiktigt innovationsbolag.” 

2016 har hittills varit ett framgångsrikt år för Ifoodbag. I våras tecknade bolaget en order med kenyanska Equator One Logistics på 20 miljoner kassar för över 100 miljoner kronor, som ska användas för transport av bland annat fisk. Några månader senare klev Bengt Baron, före detta OS-guldmedaljör i simning, in som ny ordförande efter grundaren. 

Ifoodbag har ambitioner som sträcker sig längre än matindustrin; de siktar på att kunna erbjuda säkrare transporter för läkemedel i framtiden.

”Kraven på kylkedjan för mediciner är otroligt mycket högre än vad den är för mat. I framtiden kommer vi kunna följa en hel transport digitalt för att säkerställa att kylkedjan aldrig bryts.”

Vad skulle en vinst av Svenska Innovationspriset 2016 betyda för er?
”Det är otroligt ärofyllt att få vara nominerad till det här priset och få vara ett bland andra bolag som säkert är fantastiska. Det blir både ett erkännande och ett stöd för resan framåt. Den här typen av uppmärksamhet skapar svallvågor på vattnet.” 

Ifoodbag har kvalificerat sig som ett av tre tävlande bidrag till Svenska Innovationspriset 2016 i kategorin Produkt/Tjänst som delas ut av Veckans Affärer och SIS på Framtidsdagen den 30 november i Stockholm. Missa inte de andra finalisterna som presenteras på VA.se under veckan.

OM PRISET:

Som instiftare av Svenska Innovationspriset sätter Veckans Affärer fokus på det svenska näringslivets innovatörer som bidragit till att stärka den framtida konkurrenskraften. Det är för tionde året i rad som vi uppmärksammar och premierar landets bästa innovationer som nått ett kommersiellt genomslag och människorna som gjort det möjligt. Priset delas ut i samarbete med SIS, Swedish Standards Institute, och SISP, Swedish Incubators & Science Parks.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST