Konstantinos Karatsevidis, Eve Techs grundare och vd Fotograf: YouTube

Den här 22-åringen utmanar teknikjättarnas gamla tänk: Hans laptop kombinerar Apples kvalitet med låg prislapp

Intel har hakat på, liksom Microsoft. Eve Tech är den omsusade startupen som ska utmana teknikjättarna – med en helt ny affärsmodell. Dessutom leds den av en 22-åring.

Allt verkar vara som det brukar i marknaden för konsumentelektronik.

Apple har nyss lanserat nya MacBooks inför julförsäljningen, medan rivalen Samsung bokstavligen bugar ner sig inför en revansch, efter en monumental tabbe med exploderande batterier.

Men i Finland har en startup som leds av en 22-åring bestämt sig för att utmana normerna i den bransch som förser konsumenter världen över med smarta prylar. 

Finska uppstickaren Eve Tech villl förse sina kunder med produkter som kombinerar Apples kvalitet med utmanarnas billigare priser.

Sedan det grundades 2014 har företaget kommit igång med besked, inte minst genom stöd från internationella tungviktare: de har knutit ett partnerskap med Microsoft, och lockat till sig en miljon-investering från processor-tillverkaren Intel.

Men det är Eve Techs affärsmodell som är den stora snackisen.

Det är vanligt i Finland att heta teknikföretag jämförs med Nokia, även om den före detta finska kronjuvelen sett sina bästa dagar. Eve Tech är inget undantag. Företagets medgrundare och vd Konstantinos Karatsevidis har med viss lekfullhet yppat till finska tidningen Iltalehti att de ska bli större än Nokia:

“Nokia är en historia för sig. De kunde inte förändras tillräckligt fort. Vi kommer inte att ha det problemet.”

Allt började vid ett pokerbord i Helsingfors.

Under Karatsevidis sista studieår mötte han sin blivande medgrundare, Mike, under en pokerkväll som skulle sätta scenen för en lång diskussion om startups och teknologi. Karatsevidis berättar för Business Insider Nordic hur de två var särskilt ense om en sak:

“De tillgängliga alternativen för smarta prylar är antingen: ‘prisvärda’ med smaklös design, dålig prestanda och fullproppade med onödig mjukvara eller Apple produkter; bra men fruktansvärt dyra.”

Snart därefter grundade de Eve Tech, med en vision om att bygga den perfekta produkten, som skulle vara välfungerande, vacker och prisvärd.

Konstantinos Karatsevidis, den yngste i vad som idag är ett 24-manna team, tillför den ungdomliga visionen, samt en näsa för affärer. Redan vid 12 års ålder jobbade han som översättare på techkonferenser, för att senare bli sourcingchef för ett storbolag i Ukraina. Vid 18 års ålder bar det av till Finland för IT- och affärsstudier.    

Medgrundaren, Mike, är enligt Karatsevidis en "tech geek till 101 procent" och väldigt mån om sitt privatliv. Det övriga Eve Tech-teamet har tunga meriter inom branschen; de har bland annat medverkat på produkter som iPhone 6, FitBit och OnePlus.

Men det som gör Eve Tech extra intressant är deras sätt att tillverka konsumentelektronik.

“Vår vision är att skapa teknologi på ett nytt sätt, genom att låta slutanvändarna vara med i produktutvecklingen” säger Karatsevidis till Business Insider Nordic: 

Idén föddes kort efter Eve Techs första produktlansering 2014 av en budget-surfplatta: Eve T1 med Windows som operativsystem. T1 fick ett varmt mottagande internationellt och sålde hyfsat, men Eve Tech fick mycket respons av sina kunder – och många förslag till förändringar.

Responsen för T1-surfplattan gav Eve Tech idéen om att samarbeta med tech-entusiaster och kunder i produktutvecklingen.

Dessutom, menar Karatsevidis, märkte de samma fenomen i branschen i övrigt.

“De flesta av jättarna, som Apple, Samsung och Lenovo grundades flera decennier sedan, och deras ledarskap är helt enkelt inte vana vid den nya online-eran. Därför blir tillverkningen av konsumentelektronik ofta kompromissartad, vilket leder till att ursprungsidéen går förlorad och att kundernas önskemål inte tas i hänsyn.”

Detta fick Eve Tech att tänka om kring sin produktutveckling. De byggde ett online-forum för att skapa kontakt med tech-entusiaster och kunder, som skulle ge förslag till nya egenskaper. Förslagen skulle komma att innefatta allt från batteri-specifikationer och färg på skalet, till vilka externa portar man skulle inkludera i en enhet.

Under pågående år har Eve Techs community (Eve.community) fått bidra till tillverkningen av en laptop-tablet hybrid med avtagbart tangentbord. Projektets kodnamn: Pyramid Flipper (vilket symboliserar en omkullvält storföretags-hierarki).

Communityt har fått en betydande roll i utvecklingen; konsumenterna har direkt tillgång till Eve Techs produktdesigners via online plattformen. Dessutom har kundernas åsikter tagits i beaktande vid alla stora beslut. De mest erfarna och aktiva medlemmarna, kallade för ‘Insiders’, är bundna av ett icke-spridningsavtal, och kan enligt vd Karatsevidis betraktas som en extern styrelse.

Förutom att bidra med nya förslag, har det 1300 peronser starka communityt utgjort en ypperlig fokusgrupp för Eve Tech, vilket har gett en ny dimension i företagets beslutsfattande.

I utvecklingen av Pyramid Flipper gällde ett beslut ifall man skulle inkludera en pekpenna med Pyramid Flipper-laptopen något som det interna teamet till slut konstaterade var ett onödigt tillägg. Men efter att de ordnat en röstning bland communityt, och hela 89 procent sagt att de inte skulle köpa laptopen utan en pekpenna, hade Eve Tech “inte något annat väl an att ha med den”, säger Karatsevidis till Iltalehti.   

Pyramid Flipper blev senare omdöpt till Eve V, en produkt som till stor utsträckning har formats med hjälp av Eve Techs ‘crowd development’.  Eve V, en laptop-tablet hybrid med 12,3 tums skärm och Windows 10 OS

Eve Techs agila och inkluderande produktuvecklings-filosofi resulterar enligt företagets hemsida i:

  • En billigare produkt, på grund av att man säljer online och kringgår mellanhänder.

  • En design som är skräddarsydd efter kundbehov.

  • Mindre förinstallerad och onödig mjukvara (‘bloatware’).

I november kommer Eve Tech att förlansera 500 stycken Eve V, genom en crowdfunding-kampanj på Indiegogo vars intäkter ska gå till att finansiera massproduktion. Enligt företaget kommer budget-modellen att gå på omkring 8 000 kronor före skatt, medan den med större skärm går loss på cirka 16 000 före skatt.

På frågan om vad som har varit den största lärdomen från den närgående dialogen med konsumenterna svarar Karatsevidis att uppriktighet är A och O.

“Genom att vi var uppriktiga om våra begränsade resurser, kunde vi skapa en självmedveten och smart community som känns som en stor familj. För nästa projekt kommer vi att förbättra vår samarbetsplattform, för att göra det lättare att samarbeta och spåra nya idéer.”  

Eve Techs framtida ambitioner sträcker sig utöver smarta prylar. Karatsevidis säger att hans dröm är att fortsätta att samskapa nya produkter med en hängiven kundkrets: “Vi är väldigt taggade på AR, AI, elbilar och båtar.”

Oavsett vad som väntar för Eve Tech, verkar en sak säker: den här finska startupen kommer att ha modigt utmanat de stora teknikjättarnas sätt att utveckla produkter.

 

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST