De var först i världen med marknadsplats för crowdfundade bolag – svenska startupens vd om globala trenden

"Det finns unika förutsättningar i Sverige för att detta ska fungera, inte minst tack vare digitaliseringen och massor av fina svenska bolag". 

I dagens avsnitt av Veckans Affärers Hållbarhetspodd träffar vi Pepins Group's VD och grundare, Anders Sjunnesson. Han berättar att de som Europas största aktör inom crowdfunding för bolag är nöjda med att ha Sverige som marknad.

"Det finns unika förutsättningar i Sverige för att detta ska fungera, inte minst tack vare digitaliseringen och massor av fina svenska bolag som vi vill hjälpa få nya engagerade ägare. Vi väntar med resten av världen ett tag", säger Anders Sjunnesson.

Crowdfunding växer otroligt starkt globalt, till år 2020 beräknas e-marknaden i USA och Storbritannien vara värd 11 miljarder dollar.

Pepins Group har knappt funnits ett år och har redan hjälpt ett tiotal bolag att få nya investerare genom vad de kallar Equity Crowdfunding. 

Pepins Group, vars verksamhet regleras under Finansinspektionen, gör en full screening och värdering av onoterade bolag som de sedan paketerar och säljer till både privatpersoner och proffsinvesterare via sin egen sajt. Det är många bolag som vill få hjälp, men få kommer igenom och når ut på marknaden.

Crowdfunding beskrivs ofta som ett sätt att demokratisera ägande då investeringarna börjar från 500 kr per andel. Kronfönster, Barista och Alvesta Glass är några av bolagen som numera är crowdfundade genom Pepins Group.

Anders Sjunnesson ser crowdfunding som mer än att ge företagen pengar till att utveckla sina bolag.

"Främst handlar det om att företagen får engagerade ambassadörer som gillar bolaget och deras värderingar och sprider det i alla sina kanaler. Alvesta Glass firade inte att de fick 17 miljoner att utveckla bolaget för utan att de fick 900 engagerade ambassadörer som tillsammans når drygt 700 000 kontakter via sina sociala medier, det är där kraften med crowdfunding ligger", avslutar Anders Sjunnesson.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST