ANNONS
QuickCools vd John Wennborg, till vänster, visar hur det portabla systemet för hjärnkylning via ballonger i näshålan går till och som effektivt skyddar hjärnan på en patient som fått hjärtstopp eller en stroke.

QuickCool tar fram portabel metod för att kyla patienter

Ett utvecklingsbolag i Lund sticker ut på marknaden för terapeutisk temperaturkontroll. Snart är QuickCool redo att lansera sitt system för hjärnkylning via ballonger i näshålan. Det skyddar hjärnan på patienter som drabbats av hjärtstopp eller stroke. 

Quickcool har tagit fram en portabel hjärnskyddande metod som minskar effekten av skadliga biokemiska processer till följd av syrebrist i hjärnan. Genom att kyla näshålan, kroppens medfödda värmeväxlare, sänks och bibehålls patientens temperatur under 36 grader i upp till tre dygn. John Wennborg, vd på det Lundabaserade företaget, berättar mer:


”Vårt system ökar chansen markant för både överlevnad och bibehållen hjärnverksamhet. Det är mycket tillfredsställande att arbeta i ett team som jobbar bra tillsammans, och med en produkt som kan hjälpa hundratusentals människor till överlevnad och ökad livskvalitet”.

Nya internationella rekommendationer anger att hjärtstoppspatienter ska kylas ned under minst ett dygn till mellan 32 och 36 grader. Metoden används i Sverige sedan flera år tillbaka på patienter med hjärtstopp, men andra lovande indikationer för samma kylbehandling är stroke, sepsis (blodförgiftning) och olika slags feber.

QuickCool

Lundabolaget QuickCool har en styrelse och en ledningsgrupp med mångårig affärskompetens, akademisk erfarenhet och med kopplingar till Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet.

Med godkända globala patent och mångåriga studier har bolaget snart färdigutvecklat sin nya portabla produkt för nedkylning av hjärtstopps-, feber- och strokepatienter. QuickCool går nu ut med en andra emissionsrunda för att få in kapital i syfte att ta produkten till marknaden.


”Mediciner kan bromsa enstaka effekter men det finns ingen medicin som fungerar mot syrebrist i hjärnan. Hemligheten med kyla är att det är det enda som bromsar många nedbrytande och skadliga processer i hjärnan samtidigt”, säger John Wennborg.

Befintliga produkter på marknaden använder ofta nätanslutna och skrymmande kylapparater med tillhörande engångsutrustning. Patienten kyls antingen intravenöst eller utifrån via kylplagg. QuickCools metod är den enda som är portabel. Den hängs enkelt på sängen och tillåter en obruten kylkedja under exempelvis transporter och förflyttning mellan sjukhusavdelningar.

”Om du ska ge patienten hjärtmassage, tvätta sår eller om patienten måste röntgas måste du ta bort kylplaggen. Hjärtstoppspatienter är alltid nedsövda, men en vaken patient med blodförgiftning ger man sällan intravenös kylning på grund av infektionsrisken. Tänk dig att ligga och frysa under ett kallt täcke i 24 timmar. Temperaturkontroll med ballonger i näsan gör att du kan ha ett varmt täcke på dig. Vår produkt gör att resten av kroppen är tillgänglig för vård”, säger John Wennborg.

Under 2016 har QuickCool bedrivit ett intensivt utvecklingsarbete och är nu redo att gå in i en kommersiell fas. Produkten ska vara på marknaden under första halvåret 2017.

”Målet är en försiktig start 2017 för att därefter satsa på en global marknad med försäljning av kylapparater med tillhörande engångsset. Vi jobbar nu på en utvecklingsplan för Europa och USA. Vi är ute efter att hitta en global partner som vill komplettera sin egen produktportfölj med vårt system”, säger John Wennborg.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. ”Du blir en bättre människa på berget” – möt entreprenörerna som kombinerar jobb med äventyr
  2. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens
  3. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  4. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  5. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  1. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  2. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  3. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  4. Frankrikes rikaste rycker ut med miljarder till brandhärjade Notre-Dame
  5. Kraftiga kursrörelser i dagens rapportbolag – Avanza rasar 8%

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.