Cellink Press

Det här lilla svenska bolaget går till börsen efter bara 10 månader – med rekordstort intresse

Att kunna skriva ut mänskliga organ låter kanske som fantasi – men inte om du frågar 3D-printföretaget Cellink. Denna superinnovation, som gjort det omöjliga möjligt, har kvalificerat sig till en av finalplatserna i Svenska Innovationspriset 2016.

De har lyckats producera ett så kallat biobläck – ett biomaterial kombinerat med mänskliga celler som gör det möjligt att printa mänskliga vävnader. Idag kan Cellinks skrivare med biobläck skriva ut broskvävnad och hud. 

LÄS ÄVEN: Cellinks vision: 3D-printa mänskliga organ

Än så länge används produkten i forskningssyfte på ett flertal universitet och i samband med tester inom kosmetika där Cellinks hudvävnad fått komma att ersätta tester på djur. Men i framtiden siktar företaget på att kunna skriva ut hela organ.

Det hela började i Göteborg där Erik Gatenholm och Hector Martinez startade ett projekt för att ta fram ett biomaterial. De insåg snabbt att det inte fanns något universellt biobläck med ett flertal mänskliga celler på marknaden som fungerade till alla skrivare. För att utveckla idén vände de sig bland annat till inkubatorer.

”Jag tror starkt på inkubatorer och deras mentorskap och kopplade ihop mig snabbt med GU Ventures vars hjälp och validering har varit viktig” berättar Erik Gatenholm.

Sedan starten i januari 2016 har företaget växt till hela 12 anställda och framtiden ser ljus ut.

“Vi vill bli världsledande inom bioprinting. Det hade varit kul att se Sverige som en av de ledande länderna inom denna industri. Vi kommer ta så många marknadsandelar vi kan.”

Cellinks smarta affärsmodell innebär att de kan finansiera sig med hjälp av försäljning redan i uppstartsfasen. Genom att ta en förskottsbetalning på 50 procent kan de bygga produkter med hjälp av fakturering från en enda kund. Idag finns skrivaren i över 25 olika länder och på torsdag tar Cellink klivet ut på börsen – trots att de bara funnits i tio månader.

”Noteringen tar hand om den finansiella risken som vi vill bli av med för att kunna ha fullt fokus på vår produkt”.

Emissionserbjudandet, som ger bolaget 23 nya miljoner i kassan, kom att övertecknas med över 1000 procent. Pengarna från nyemissionen kommer bland annat användas för fortsatt utveckling av bioskrivarna, biomaterial, biobläck och fortsatt patentering. En del kommer även att läggas på själva organisationen av företaget.

Vad skulle en vinst av Svenska Innovationspriset 2016 betyda för er?
”Det skulle vara en jättestor ära! Vi är stolta över att ha kommit så långt och lyckats göra en förändring. Det skulle ha en global inverkan och visa att vårt land tror på våra produkter och är bakom oss hela vägen.”

Cellink har kvalificerat sig som ett av tre tävlande bidrag till Svenska Innovationspriset 2016 i kategorin Produkt/Tjänst som delas ut av Veckans Affärer och SIS på Framtidsdagen den 30 november i Stockholm. Missa inte de andra finalisterna som presenteras på VA.se under veckan. 

OM PRISET:

Som instiftare av Svenska Innovationspriset sätter Veckans Affärer fokus på det svenska näringslivets innovatörer som bidragit till att stärka den framtida konkurrenskraften. Det är för tionde året i rad som vi uppmärksammar och premierar landets bästa innovationer som nått ett kommersiellt genomslag och människorna som gjort det möjligt. Priset delas ut i samarbete med SIS, Swedish Standards Institute, och SISP, Swedish Incubators & Science Parks.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST