Fotograf: Blu-news/Flickr

Här är världens 10 mest jämställda länder – 170 år kvar till lika löner globalt

Här är VA:s viktigaste på 3 minuter: World Economic Forum’s rapport kring global jämställdhet visar på lång väg kvar att gå, Ryssland väntas sända ännu fler skepp till Östersjön och statssekreteraren Erik Bromander tvingas avgå efter avslöjanden om missbruk av tjänsteresor.

World Economic Forum (WEF) har släppt rapporten Global Gender Gap Report 2016. Den visar på stora skillnader vad gäller kvinnors förutsättningar och villkor mellan de bästa och sämsta länderna i index.

Det är fyra faktorer som har använts i mätningen: utbildning, hälsa, ekonomiska möjligheter och politisk makt.

Det är lång väg kvar till global jämställdhet; med nuvarande förändringstakt kan det ta 83 år att jämna ut könsskillnaderna överlag, men det är 170 år kvar till ekonomisk jämställdhet.

Som väntat är det många skandinaviska länder i toppen – Island rankas högst av WEF för åttonde året i rad, med ett gap mellan könen på 87 procent.  

De dåliga nyheterna, enligt WEF, är att könsskillnaderna övergett har återgått till år 2008:s nivåer – de goda att gapet mellan könen inom utbildning kan jämnas ut inom de närmsta tio åren.

De här länderna är topp 10 i världen på jämställdhet:

  1. Island
  2. Finland
  3. Norge
  4. Sverige
  5. Rwanda
  6. Irland
  7. Filippinerna
  8. Slovenien
  9. Nya Zeeland
  10.  Nicaragua

 

STATSSEKRETERARE SPARKAS
Statssekreteraren Erik Bromander får gå efter DN:s avslöjande om hans resor. (DN)

RYSSLAND VÄNTAS SÄNDA FLER SKEPP
Ryssland planerar att skicka fler missilfartyg till Östersjön. De två korvetter som på tisdagen gick in i Östersjön ska få sällskap av tre till innan 2020. (SvD)

LÄS ÄVEN: Ryssland flyttar missilfartyg – som kan avfyra kärnvapen – till Östersjön

VAL SÄNKER GLOBALA UPPKÖP
Antalet företagsförvärv över gränser minskade under tredje kvartalet. Bland orsaker anges en stramare penningpolitik i USA och osäkerhet inför presidentvalet. (SvD)

SKARPA KRAV
Centerpartiet ställer två krav inför samtal om storregioner. Makt ska flyttas ut från Stockholm och inga län ska tvingas in i storregioner mot sin vilja. (DI)

ÅHLÉNS VARSLAR
Varuhuset Åhléns varslar 60 personer om uppsägning och det motsvarar var femte anställd på huvudkontoret. (DN)

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST