Fotograf: Wikimedia Commons

Ryssland flyttar missilfartyg – som kan avfyra kärnvapen – till Östersjön

Här är VA:s viktigaste på 3 minuter: Ryssland flyttar missilfartyg till Östersjön, löneväxling är inte så lönsamt som utlovats och Kinas president väntas sitta kvar ett bra tag till.

RYSKA KORVETTER TILL KALINIGRAD
Igår kväll förflyttade Ryssland två korvetter utrustade med långdistansmissiler till Östersjön, rapporterar Aftonbladet.

Ryssland gick först ut 5 oktober med att de två korvetterna skulle ha en permanent placering i Medelhavet med syfte att delta i kriget i Syrien, men de har sedan siktats allt längre västerut och passerade igår Danmarks Stora Bält. Det är alltså sannolikt att Rysslands korvetter har Kaliningrad, landets enklav i Östersjön, som destination.

”Det här ändrar den militära balansen i Östersjön”, säger forskaren Tomas Ries på Försvarshögskolan till Aftonbladet.

Korvetternas missiler har en räckvidd på hela Europa, så långt bort som till Island, och kan bestyckas med kärnvapenstridsspetsar.

”Politiskt är det uppseendeväckande och en väldigt stark markering. Putin flyttar fram en långräckviddig missil som kan ha kärnvapenstridsspetsar och placerar den mitt i Norden. Det är en tydlig maktdemonstration” säger Tomas Ries. (Aftonbladet)

EGEN GRUPP MOT PARTILINJEN
De fyra miljöpartistiska riksdagsledamöter som i våras lämnade sina uppdrag har bildat en egen grupp, och hotar att rösta emot partilinjen om bland annat handelsavtal. (DN)

INGET MAKTSKIFTE I KINA
Någon efterträdare till Kinas president Xi Jinping är inte i sikte, och han väntas därför sitta kvar länge än enligt bedömare. (DN)

FÖRSVARSMINISTERN: OBEGRIPLIG KRITIK
Att tala om passiv säkerhetspolitik är helt obegripligt när Moderaterna kommit överens med regeringen om dagens politik, anser försvarsminister Peter Hultqvist. (DI)

TUNT LÖFTE
I pensionsbranschens säljaktiviteter har löneväxling börjat ta stor plats men argumenten håller inte vad de lovar, utan spararna riskerar fastna i dyra lösningar. (DI)

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST