Fotograf: Mstyslav Chernov/Wikimedia Commons

Pentagons toppforskare: Så kommer världen se ut 2045

Förlamade som går med hjälp av hjärnimplantat, superstarka men samtidigt fjäderlätta byggnader och tangentbordet ett minne blott. Så räknar tre toppforskare vid Pentagon med att världen ser ut 2045.

Det kan tyckas vanskligt att förutspå framtiden, men om det är någon som ska lyckas, eller åtminstone hamna i närheten av hur det verkligen blir, är det nog ändå Pentagons toppforskare.

DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) såg dagens ljus 1958 och ligger bakom några av de största innovationerna inom den militära världen, vilket också har spillt över på den privata marknaden genom alltifrån avancerad robotik och positioneringssystemet gps till Internet, enligt Business Insider.

I en serie videos kallade ”Forward to the future” figurerar tre toppforskare inom Darpa och ger inom sina respektive expertområden sin vision för hur världen ser ut inom 30 år.

Redan nu behöver man inte vara Einstein för att förstå att AI kommer att förvandla en rad industrier, drönare blir alltmer vanligt i det civila livet och självkörande bilar gör parkeringsplatser överflödiga.

Darpa-forskarna har dock visioner som sträcker sig betydligt längre än så.

Neuroexperten Justin Sanchez är chef för Darpas avdelning för biologisk teknik och är övertygad om att vi ska kunna kontrollera saker enbart med tankekraft.

”Tänk dig exempelvis att du kontroller olika aspekter av ditt hem enbart genom att använda hjärnsignaler eller att du kommunicerar med dina vänner och din familj enbart genom att använda neurala aktiviteter i din hjärna”, säger han i videon.

Darpa är redan på banan och har bland annat utvecklat hjärnimplantat som kontrollerar protesarmar.

Bara så sent som häromdagen demonstrerade Darpa sin teknik för första gången genom att hjälpa en förlamad man att återigen få en känsla av att hans händer berörs.Darpa-geologen tillika chefen för organisationens vetenskapsavdelning, Stefanie Tompkins, räknar kallt med att skapa byggnader som är oerhört starka och lika lätta som karbonfiber – ett material som består av tunna små fibrer av karbonatomer.

Rymdingenjören, forne astronauten och också ställföreträdande chefen för Darpas avdelning för Taktisk Teknik, Pam Melroy, räknar med att tangentbordets saga är över 2045

Dagens röstigenkänningssystem verkar heller inte gå någon ljus framtid till mötes.

Hon räknar i stället med att vi bara ska behöva tala med en maskin eller trycka på en knapp för att få maskiner att utföra komplexa sekvenser som att exempelvis landa plan.

I förlängningen behövs troligen inga piloter, möjligen endast flygvärdar.

”Vår värld kommer att vara fylld av exempel där vi kan direktkommunicera vår avsikt…”, säger Pam Melroy.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST