ANNONS

Ny (dold) avgift

- Kostnaden som många investerare missar. 

Allt fler investerare handlar i utländska aktier

Intresset för globala investeringar är rekordstort och allt fler investerar i utländska aktier. Populärast är de amerikanska aktierna.
"Antalet kunder som handlar med utländska aktier hos CMC Markets har ökat markant den senaste tiden, säger Kristofer Berggren, analytiker på CMC Markets. De mest populära aktierna just nu är Twitter, Apple och Tesla", berättar Kristofer Berggren, analytiker på CMC Markets.

 

Glöm inte växlingsavgiften

"Investerar du i utländska aktier växlar majoriteten av mäklarna hela positionens värde från SEK till den valuta aktien handlas i. Väljer du att köpa amerikanska aktier växlas positionens värde till USD. När du sedan säljer aktierna uppstår växlingskostnaden igen då positionen växlas tillbaka från USD till SEK", förklarar Kristofer Berggren.

CMC Markets

CMC Markets är ett anrikt finansföretag som är noterat på engelska börsen FTSE250. Peter Cruddas som grundade företaget 1989 är fortfarande majoritetsägare ihop med bland annat Goldman Sachs och Fidelity.

"På CMC Markets tar vi enbart ut växlingsavgift på realiserad vinst eller förlust", säger han.

I exemplet nedan påvisas att den stora kostnaden för investeraren är valutaväxlingen, inte courtaget.

 

 

Exempel:
Väljer vi att sälja ovan nämnda aktier för 130 000 kronor (5 000 kronor i vinst) samma dag som vi köpte aktierna skulle den totala kostnaden hos CMC Markets bli 20 USD, 18 USD courtage + 2 USD växlingsavgift (0,3 procent på 5 000 kronor). Hos nätmäklarna blir kostnaden 24 USD courtage + 69 USD i växlingsavgift, totalt 93 USD. Lågt courtage är inte alltid det viktigaste.
 
 
Fler fördelar med CFD:er:

- Kostnadsfria realtidskurser på aktier i 20 länder
- Lika enkelt att blanka som att köpa, inga extra avgifter och kontrakt
- Tillgång till aktier, index, råvaror och valutor via ett och samma konto
- Appar med realtidskurser och grafer
- Valfri och flexibel hävstång. Handla med eller utan hävstång.

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST