Har sociala medier peakat? Nu försöker vi koppla från med digital detox

Sociala medier tar alltmer av vår tid och energi i anspråk – men vi börjar få ångest av att ständigt vara uppkopplade. Allt fler har därför börjat ha perioder offline; som ett sätt att slappna av, bli mer produktiv och helt enkelt njuta mer av livet. 

I en undersökning som brittiska Ofcom nyligen publicerade framkommer att en av fyra internetanvändare upplever att de är online för mycket, samt att det får negativa konsekvenser för både jobb och privatliv.

Lika stor andel svarande uppgav att de har känt sig ignorerade av en vän eller familjemedlem som är nedsjunken i någon uppkopplad apparat, samt har blivit påsprungen på gatan av en annan fotgängare försjunken i sin mobil.

Nu börjar människor att koppla från i perioder – så kallad ”digital detox”. Var tredje svarande uppgav att de någon har gjort en digital detox. Resultatet? 33 procent kände sig mer produktiva, 27 procent kände att det var befriande och 25 procent att de njöt mer av livet när de inte var uppkopplade.

Många forskare hävdar att vi tappar fokus från något annat varje gång vi tittar på mobilen, vilket vi gör i genomsnitt 150 gånger per dag, enligt Ingenjören.

I Sverige finns sedan 2015 ett Digital Detox Camp, ett läger utanför Burträsk för digitalt stressade som känner att de behöver genomgå en digital fasteperiod.
”Vi träffas för att under några dagar avstå den digitala bundenheten och övar oss i att välja förhållningssätt till den digitala värld vi lever i. Vi kommer att vara utan digital teknologi, istället umgås vi både med varandra, men också med oss själva” skriver arrangörerna av Digital Detox Camp.

Att spendera tid offline är inte bara applicerbart på privatlivet – flera arbetsgivare inom IT-branschen har insett att digital detox kan ge positiva effekter för arbetsmiljön, och för effektiviteten.

Konsultbolaget Crossnet har infört obligatoriska perioder av offline-arbete under arbetsdagen, med syftet att skapa bättre arbetsro för att kunna jobba fokuserat och ostört med särskilt koncentrationsstörande uppgifter.
”Hemma känner jag inte längre samma sug efter att kolla om jag fått nya mejl eller meddelanden. Man får ett annat lugn när telefonen inte har makt över livet”, säger Crossnets vd Lennart Björk till Svd.

Frankrike har gått ett steg längre och infört en lag som förbjuder arbetsgivare att skicka mejl till sina anställda efter arbetstid.

Det handlar alltså inte om att koppla från totalt, och leva sitt liv helt ”off-grid”, utan snarare om att ge sig själv små nedkopplade pauser – om det så är en timme eller två veckor det handlar om – tid för att kunna fokusera, slappna av och tänka efter.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST