Fotograf: Christine Olsson/TT

”Vi kan inte ta ansvar för alla Mellanösterns tonårspojkar” – migrationsministern om de skärpta reglerna

Här är VA:s viktigaste på 3 minuter: Migrationsministern Morgan Johansson kommenterar stramare flyktingpolitik, Volvo larmar om akut brist på arbetskraft och en schweizisk storbank varnar för bostadsbubbla i Stockholm.

FYRA AV TIO VILL SKÄRPA ASYLPOLITIK
44 procent av svenskarna vill att asylpolitiken stramas åt ytterligare, trots att lagarna har skärpts. Endast 13 procent anser att Sverige borde ta emot fler flyktingar, enligt en Sifo-mätning.

Och regeringen är inne på samma linje; migrationsministern Morgan Johansson kommenterade igår Migrationsverkets skärpta regler för ensamkommande ungdomar i SVT:s Agenda.

”Bara under fyra månader, september till december, kom det 26 000. Det är 1 000 skolklasser som anlände till Sverige” säger Morgan Johansson till SVT. Han påpekar därefter att Sverige kan ta ansar för en del av dem, men inte alla.

Det som avgör är huruvida de ensamkommande ungdomarna bedöms ha skyddsbehov – om inte riskerar de att utvisas. Detta sedan Migrationsverket ändrade sin praxis i somras.

Migrationsministern Johansson är dock noga med att påpeka att Migrationsverkets skärpta praxis och regeringens flyktingpolitik inte är samma sak.
"Verket ändrade sin praxis och de fallen är överklagade nu så det är svårt för mig att kommentera", säger Morgan Johansson till SVT. (SVT, SvD mån)

NORDEA + ABN AMRO
En sammanslagning mellan nederländska ABN Amro och Nordea skulle skapa "en ganska fin bank". Samtal skulle kunna fortsätta efter valet i Nederländerna som hålls i mars 2017. (YLE)

SKUGGDIREKTION VILL LÄMNA OFÖRÄNDRAT
Dagens Industris Skuggdirektion tycker att Riksbanken bör låta penningpolitiken ligga stilla vid veckans räntemöte, trots inflationsbesvikelsen. De ser inte finanspolitiken som någon mirakelmedicin när penningpolitiken tappar kraft. (DI mån)

STORBANK VARNAR FÖR BOBUBBLA
Den schweiziska storbanken UBS varnar för att Stockholm befinner sig i en bubbelriskzon på grund av stigande bostadspriser och växande skulder. (SvD mån)

VOLVO LARMAR
På västkusten snurrar den högteknologiska industrins hjul allt snabbare och Volvos vd varnar för akut brist på arbetskraft. (DN lör)

POLITIKERNA BÖR HYRESFÖRHANDLA
Enligt Fastighetsägarnas Nathalie Brard och Tomas Ernhagen är förhandlingarna om hyrorna övermäktiga partierna och politikerna bör tar över. (DI Debatt mån)

PUNDET
Det svaga pundet har fått värdet av varuexporten till Storbritannien att rasa i kategorier som läkemedel, kemikalier och pappersvaror. Det riskerar att leda till färre jobb, enligt Stockholms Handelskammare. (DI lör)

EKONOMANSVAR
Enligt förre Riksgälds- och vice Riksbankschefen Thomas Franzén har ekonomerna ansvar för krisen. De har i sina rekommendationer bortsett från att strukturella ekonomiska problem inte kan lösas med finans- och penningpolitiska stimulanser. (SvD Debatt lör)

MSB VARNADES FÖR ATTACK
Redan för fyra år sedan varnades MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, för att en attack skulle kunna slå ut deras sajt för krisinformation. Inget gjordes och i fredags kom angreppet. (DN mån)

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST