Fotograf: Erik G Svensson/Visit Stockholm

Storbanken varnar: Risken för bostadsbubbla i Stockholm är överhängande

Stockholm är en av de tre värsta städerna globalt, när det gäller risken för en bostadsbubbla. Bara i London och Vancouver är risken större, enligt Schweiziska storbanken UBS.

Bostadsmarknaden i världens finansstäder är minst sagt oroväckande på sina håll; i Vancouver har bopriserna ökat med 25 procent sedan 2014, med cirka 10 procent i London under de senaste fyra kvartalen och i Hongkong kostar en lägenhet på 60 kvadratmeter i genomsnitt över 18 årslöner.

Men Stockholm är nummer tre på listan över städer med störst risk för en bostadsbubbla, huvudstaden överträffas bara av London och Vancouver.

Det reella huspriset i Stockholm har fördubblats på 12 år. UBS uppger att den ”dysfunktionella hyresmarknaden gör ingenting för att tackla den långsiktiga bristen på bostäder” och att de ”nyligen införda regleringarna som ska kyla ner marknaden har inte haft någon märkbar effekt än så länge”.

Här är de 10 städerna i världen som löper störst risk för en bostadsbubbla:

  1. Vancouver
  2. London
  3. Stockholm
  4. Sydney
  5. München
  6. Hong Kong
  7. San Francisco
  8. Amsterdam
  9. Zürich
  10.  Paris

Läs UBS Global Real Estate Bubble Index här.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.