Fotograf: Nicolas Halftermeyer/Wikimedia Commons

Nu rasar alla mot drönarförbudet

Det ska bli förbjudet att fotografera med kameror monterade på drönare, enligt en ny dom. Och många är kritiska till förbudet.

Det står klart efter en dom från Högsta förvaltningsdomstolen som publicerades i fredags. Nyheten har under helgen varit omdiskuterad i både traditionella och sociala medier då tusentals jobb nu är i farozonen.

”Kameran kan användas för personövervakning, även om det inte är syftet. Kameran är därför att betrakta som en övervakningskamera. Eftersom kameran dessutom kan riktas mot en plats dit allmänheten har tillträde är den tillståndspliktig”, skriver Högsta förvaltningsdomstolen i ett pressmeddelande.

Högsta förvaltningsdomstolen har fastslagit att en kamera som är monterad på en drönare kräver tillstånd enligt kameraövervakningslagen. Däremot krävs inget tillstånd för en kamera monterad innanför vindrutan på en bil eller på ett cykelstyre.

LÄS ÄVEN: Världens första drönare för passagerare kan flyga 100km/h på upp till 3500 meters höjd

Det nya förbudet är ett dråpslag för drönarbranschen.

Branschorganisationen UAS Sweden höll under helgen krismöte och bedömer att minst 3 000 personer i Sverige riskerar att förlora jobbet.

”Domslutet innebär en kraftig kapitalförstöring. Många av våra medlemmar har investerat stora summor för att köpa in nya drönare och på att söka tillstånd, det kan handla om miljontals kronor för vissa företag” säger ordförande för UAS Sweden Gustav Gerdes i en kommentar till Aftonbladet.

Flera politiker är också starkt kritiska. Centerpartiet och Liberalerna vänder sig mot domen, uppger Aftonbladet.
”Utfallet i Kammarrätten lägger en tung, våt filt över utvecklingen av drönartjänster i Sverige. Regeringen måste mycket skyndsamt ändra lagen”. Det säger Liberalernas riksdagsledamot Mathias Sundin i ett pressmeddelande, enligt Aftonbladet.

Bland noterade företag inom drönarbranschen är det främst Fastout, som säljer drönarvyer, och Intuitive Aerial som bedöms påverkas. I sektorn finns även drönartillverkaren Cybaero och mjukvarubolaget Imint vars teknik stabiliserar video från mobiltelefoner och drönare.

Följ Cybaeros och Fastouts aktier på VA Finans. 

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST