Framtidsspaningen: Mobilappar är ute om tre år

Mobilappar kommer bli mindre viktiga, AR kommer användas för shopping och Internet of Things kommer inte kräva så mycket lagring som man tidigare trott. Konsultbolaget Gartner föruspår hur IT-världen kommer se ut de närmaste fyra åren.

Mobila appar minskar i betydelse och Augmented Reality kommer att slå igenom med kraft. Det var två av världsledande IT-undersökningsföretaget Gartners teser, när de nyligen presenterade de IT-trender som kommer att  definiera näringslivet framöver.

Här är Gartners tio förutsägelser, rapporterade av Computerworld:

1. År 2020 kommer 100 miljoner människor att handla med hjälp av AR
Augmented Reality kommer framför allt att slå igenom inom shopping. Till exempel när du går in i en butik “kommer all data att om olika produkter att flyta omkring i luften framför  produkterna” säger Gartner-analytikern Daryl Plummer. De glasögon som behövs för AR kommer också att bli betydligt smidigare. Redan nästa år, menar Gartner, kommer en femtedel av världens ledande detaljhandlare att använda sig  av teknologin. Även shopping på nätet kommer att använda sig av AR.  

2. År 2020 kommer 30 procent av sök-sessioner på internet att ske utan skärm
Detta betyder att skiftet mot röststyrda sökningar kommer att accelerera. Computerworld ger Amazon som exempel på föregångare, som redan har sin Echo-apparat på marknaden som är utrustad med röst-servicen Alexa.

3. År 2019 kommer 20 procent av företagen att överge mobilappar
Gartners analytiker Plummer menar att appar inte kommer att försvinna, men att “vi är inne i en ‘post-app’ era”. Företag kommer i ökande grad överge appar i sin marknadsföring, eftersom de inte leder till önskade resultat. Istället kommer företag att vända sig till den mobila webben, eller metoder som “Progressive Web Apps” som redan används av Google.

4. År 2020 kommer algoritmer att användas för att “positivt påverka beteendet av miljardtals i den globala arbetskraften”
Enligt Computerworld kommer dessa system att fungera som en virtual assistent som hjälper arbetare i beslutsfattandet.

5. År 2022 kommer det att finnas ett blockkedje-företag som kommer att värderas till över 10 miljarder dollar
"Blockkedjan ersätter behovet av en tredjepartsverifiering för att skapa tillit i samband med finansiella transaktioner, kontrakt och röstningsförfarande", har WEF skrivit i en rapport. Eftersom blockkedjan kan öka transparensen och tillitet i transaktioner, kommer den omtalade teknologin ge upphov till “affärsekosystem” - inom en bred skara industrier, skriver Computerworld om Gartners prognos.

LÄS MER: "En teknik så genialisk att man gråter"

6. År 2021 kommer 20 procent av all individuell aktivtitet involvera åtminstone en av de sju största digitala jättarna
De digitala jättarnas tjänster kommer framöver att vara lika viktiga som el och bredband. De sju jättarna inkluderar Google, Facebook, Amazon och Apple i USA, samt Tencent, Alibaba och Baidu i Kina.

7. Investering i innovation kommer inte att vara billigt
Gartner uppskattar att för varje dollar man investerar i innovation, kommer det att kosta sju dollar att  verkställa den på marknaden. Orsaken är att datacentra inte är moderniserade, samt att obekanta teknologier som maskininlärning kommer att vara i en nyckelroll.

8. År 2018 kommer data från Internet of Things (IoT) att resultera i omkring 3 procents ökning i efterfrågan för datalagring
En allmän uppfattning är att de stora mängder data som IoT generar kommer att öka behovet till datalagring exponentiellt. Men Gartner invänder att algoritmer kommer att optimera datalagring genom att sålla fram bara det mest nödvändiga datat för lagring.

9. År 2022 kommer IoT att spara konsumenter och företag 1 triljon dollar per år
Sensorer kommer exempelvis att möjliggöra förutsägande underhåll av hårdvara.

10. År 2020 kommer 40 procent av arbetare att kunna minska sjukvårdskostnader genom att använda en fitness tracker
Gartner menar att fitness trackers kommer att uppmuntra anställda till mer motion, vilket i sin tur minskar hälsorelaterade kostnader. Gartner uppskattar att redan 2017 kommer 70 procent av globala storföretag att stödja användningen av hälsotrackers, uppger Forbes.  


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST