Fotograf: Youtube

Den här 13-åringen har knäckt koden för billig sol- och vindenergi

Maanasa Mendu från Ohio tror sig ha kommit på lösningen för hur vind- och solenergi ska bli betydligt billigare att producera. Hennes lösning? ”Sollöv” som endast kostar 5 dollar per styck att producera.

Inspirationen till hennes ”sollöv” kom efter att hon besökt Indien och på nära håll sett hur många människor som inte har råd med rent vatten eller elektricitet, skriver Business Insider.

Initialt var tanken att endast lagra vindenergi.

Men efter att hon och övriga 9 finalister i 3M:s tävling för unga forskare arbetat sida vid sida med 3M-mentorer övergick hon till en metod som hämtar inspiration från hur plantor fungerar.

Hennes ”sollöv” omvandlar små vibrationer till energi och kan faktiskt inte bara hämta energi från sol och vind, utan även regn.

LÄS ÄVEN: Genombrottet: Forskare har hittat en metod för att omvandla C02 till etanol

Uppfinningen bygger på en solcell som använder så kallade piezoelektriska material för att plocka upp vibrationer och omvandla detta till energi.

Enkelt förklarat finns en rad naturliga mineraler där man genom att deformera kristaller kan omvandla det mekaniska arbetet till elektricitet och vice versa. Tekniken används idag i alltifrån klockar, radiomottagare och datorer till cigarett-tändare.

Tanken är att ”sollöven” ska användas i områden med ett stort behov av billiga energikällor – kostnaden för att tillverka ett ”sollöv” ligger på 5 dollar.

Maanasa Medu vinner inte bara Grand Prize i Discovery Education Young Scientist Challenge för sin uppfinning, utan också 25 000 dollar, enligt Business Insider.

När tävlingen nu är över uppger den genialiska 13-åringen att hon vill utveckla sin prototyp ytterligare för att tekniken en dag ska kunna bli kommersiellt tillgänglig.

Det är ingen slump att amerikanska 3M håller i uppfinnartävlingar.

Bolaget utvecklade världens första våtslip-papper i början av 1920-talet för att minska problemen med slipdamm.

Det riktigt stora genombrottet kom först några år senare när 3M uppfann maskeringstejp.

Då Maanasa Mendu beskriver sin uppfinning i en video på 3M:s hemsida säger hon att hon tror att den ska göra jorden till en ”mer grön plats”.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST