Fotograf: TT

Statoilchefen: elbilar kommer döda oljebolagen

Här är VA:s viktigaste på 3 minuter: Statoils koncernchef ser en oljeindustri som närmar sig slutet och Lundin Petroleums ordförande och vd är kallade till förhör för brott mot folkrätten.

STATOILS KONCERNCHEF SER SLUTET PÅ OLJEINDUSTRIN
Eldar Sætre tror att oljebranschen kommer påbörja sin svansång redan om fem år, tack vare elbilarnas framfart.
”Från och med då kommer vi att se en krympande oljeindustri”, säger Eldar Sætre, enligt TT.

Bloomberg uppskattar att 35 procent av nybilsförsäljningen 2040 kommer vara elbilar. Tysklands beslut att förbjuda bensin- och dieseldrivna bilar från och med 2030 kan dessutom få följdeffekter i andra EU-länder, vilket kan komma att öka andelen ytterligare.

Tillverkningen av elbilsbatterier har blivit allt billigare, och kommer troligtvis att sjunka ännu mer. (TT)

LÄS ÄVEN: Tyskland förbjuder bensindrivna bilar

LO-ORO FÖR FRIHANDELSAVTAL
LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson varnar för negativa konsekvenser om frihandelsavtalet mellan Kanada och EU stoppas. (DI)

ÅLDERSBEDÖMNING FÅR KLARTECKEN
Statens medicinsk-etiska råd säger att det är etiskt försvarbart att göra medicinska åldersbedömningar på flyktingar. (SvD)

SUDANFÖRHÖR
Lundin Petroleums ordförande Ian Lundin och bolagets vd är kallade till förhör vid Internationella åklagarkammaren. Förhören är en del av förundersökningen om brott mot folkrätten mellan 1997 till 2003 i Sudan. Troligtvis blir de båda delgivna misstanke om brott. (DI)

IPAD-GATE
ABB:s beslut att ge besökarna på bolagets kapitalmarknadsdag en läsplatta i present väcker kritik och intresse från mututredande organisationer och myndigheter. (DI)

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST