Alla vinnare på Hållbarhetsdagen 2016 den 13 oktober 2016 på Scandic Continental, Stockholm. Fotograf: Pax Engström Nyström

Rädda världen och behåll konkurrenskraften

Sverige har som mål att bli ett av världens första fossilfria länder. Alla måste bidra, både som konsumenter och som medarbetare, menar Eva Karlsson, vd på Houdini och en av talarna på Hållbarhetsdagen.

DEN 13 OKTOBER arrangerade VA Hållbarhetsdagen tillsammans med Eon och NMC, Nätverket för hållbart näringsliv. Under dagen fördes samtal om en hållbar framtid och vinnarna i E-Prize och Hållbart ledarkskap korades.

En av programpunkterna var en diskussion om det hållbara ledarskapet och hur man lever som man lär. I detta samtal deltog bland andra Eva Karlsson, vd och creative director på Houdini. Andra röster i panelen var Johan Söderström, vd ABB Sverige, Niklas Adalberth, Norrsken Foundation, och Lena Ander, generalsekreterare NMC.

Fritidsklädesföretaget Houdini har kommit mycket långt i sitt sätt att tänka och arbeta med hållbarhet. Det beror på att de har jobbat medvetet med delaktighet, menar Eva Karlsson. Hon betonar att viljan till ett aktivt hållbarhetsarbete måste delas av alla, från ägare och styrelse till varje individ i personalen.

”Hos oss finns ingen hållbarhetsavdelning utan alla medarbetare har hållbarhetsansvar för sitt specifika område. Vi har väldigt tydliga mål och policy för hur vi arbetar och vi gör det kompromisslöst. Jag tror att denna kompromisslöshet är avgörande för att vara framgångsrik som bolag på längre sikt”, säger Eva Karlsson.

Att ledarskapet är viktigt för hur mycket ett företag och dess medarbetare engagerar sig i hållbarhetsarbetet råder det inget tvivel om.

I Houdinis fall tror Eva Karlsson att det faktum att de som företag är så tydliga med sina värderingar gör att de personer som söker sig dit drivs av samma värderingar. Men i arbetet med att få igenom ett systemskifte och rädda världen kan man aldrig känna sig helt nöjd och luta sig tillbaka.

”Det finns alltid mer att göra”, säger hon.

Se bildspelet från Hållbarhetsdagen här. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST