Svårt att löneförhandla? De här sajterna hjälper dig räkna ut vad du borde tjäna

Lönen är traditionellt en hemlighetsfull sak som står mellan dig och chefen. Många känner sig dessutom obekväma när det är dags att löneförhandla. Men det finns numera en rad verktyg tillgängliga som kan hjälpa dig att tjäna exakt det du är värd.

Känner du att åren rullar på men lönen står stilla? Du vet att du är värd mer men vet inte hur du ska förhandla fram en höjning.

Särskilt hos större bolag är det vanligt att hålla löneinformation i skymundan, och det är bara du och din chef som känner till hur mycket du tjänar.

Den goda nyheten är att det finns ett flertal verktyg för att ge en inblick vart du ligger i lönestegen. Genom att uppge uppgifter som jobbtitel, lön och arbetserfarenhet, räknar de fram ifall du drar jämt med genomsnittet för din bransch.

Business Insider rapporterade nyligen att den sociala plattformen Glassdoor, där anställda kan utvärdera sina företag och jämföra lönen med kollegerna, lanserat ett verktyg kallat “Know Your Worth” för lönejämförelse inom  flera olika branscher. Verktyg som Know Your Worth kan hjälpa att öka transparensen för löner och att få anställda att tjäna mer.

Digitaliseringen skapar goda förutsättningar att jämna ut spelplanen för löner. Algoritmer och maskininlärning möjliggör även djupa jämförelser mellan faktorer som kön, etnisk bakgrund och staden du bor i.  

På de här svenska sajterna kan du räkna ut hur mycket du borde tjäna:

Lönecheck.se
Lönecheck förser dig med en ingående jämförelse av lönen i din bransch, inklusive hur din lön torde utvecklas om du lägger in ett par år till. Den internationella versionen av sajten – Wagecalculator – finns tillgänglig i 92 länder runt världen.

Jobbsafari.se
En av sveriges största jobbsajter har också en lönekalkylator. Den analyserar bland tiotusentals CV i en databas för att komma fram till en snittlön för varje bransch.

Löneratorn.se
Unionens lönekalkylator som har statistik från den privata sektorn. Siffrorna baseras på inrapporterade löner från cirka 500 000 medlemmar.

LÄS MER: Experterna förklarar: "Så vet du om din lön är för låg" 

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST