Fotograf: Creative Commons

Obama: USA kan inte styras som ett Silicon Valley-bolag

Amerikanska startupbolags globala segertåg gör att en del menar att USA:s regering borde ta efter dessa. Men president Obama sågar den synpunkten.

Bland en del höjdare i Silicon Valley har det funnits synpunkter på hur den amerikanska regeringen sköter sin verksamhet. De menar att Vita Huset oftare borde ta efter startup- och techbolagen, som ju har rönt stora framgångar på marknaden.

I ett tal i förra veckan på Carnegie Mellon-universitet i Pittsburgh bemötte USA:s president Barack Obama kritikerna. Han uppmanade techindustrin i USA att anta ett bredare perspektiv i synen på hur den offentliga sektorn borde styras. Det skriver TechCrunch

Barack Obama sade bland annat:
"Det sista jag tänker säga är att en regering kommer aldrig att kunna styras som Silicon Valley därför att en demokrati, per definition, är rörig."

Han fortsatte:
"En del av regeringens uppdrag är att handskas med de problem som ingen annan vill handskas med."

Presidenten utvecklade sedan sitt argument för varför den offentliga sektorns problem inte alltid kan lösas med det tänk som används i Silicon Valley:
"Jag tror att det i entreprenörsgemenskapen finns en uppfattning om att man bara borde spränga systemet, eller skapa ett parallellt samhälle och kultur för att regeringen är i grund och botten havererad. Nej, regeringen är inte havererad; faktum är att regeringen till exempel måste ta hand om hemkommande veteraner. Det står inte på era balansräkningar, utan på allmänhetens balansräkning, för vi har en helig plikt att ta hand om dessa veteraner."

I en essä, skriven av Barack Obama, som nyligen publicerades i The Economist uppmanade presidenten sin efterträdare att fokusera särskilt på att minska inkomstklyftorna i USA, och att jobba mot ett mer jämställt ekonomiskt system där alla har möjlighet till jobb.

LÄS MER: Obama skriver i The Economist: 4 tips till min efterträdare

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST