Alicia V. från filmen Ex Machina

Nordiskt bolag sätter en AI i ledningen

En AI har för första gången fått en ledningsposition på ett listat nordiskt bolag. Det är "Alicia. T." på Tieto som blivit befordrad. Givetvis har hon rösträtt.

Finska mjukvaru- och tjänsteföretaget Tieto är det första listade nordiska företaget att sätta en artificiell intelligens i ledningsposition. Det skriver Business Insider.

Tietos AI-förstärkning kallas Alicia T, och "hon" verkar inom en ny dataintensiv affärsenhet vars uppdrag är att utveckla nya affärsmodeller för kunderna genom att använda stora mängder data. Här spelar AI-teknologin en nyckelroll.

Alicia T. kommer att fungera som en rådgivare till ledningsgruppen, men ses som en fullständig medlem och även ha rösträtt.

"Våra utvecklare i den nya datadrivna affärsenheten vill testa hur AI – en teknologi som ständigt ökar i popularitet inom hemelektronik – kan assistera organisationer i datadrivet beslutsfattande. Jag är säker på att Alicia T. kommer hjälpa oss att hitta information och skapa datadrivna beslut som människor inte nödvändigtvis tänker på – och därmed möjligen skapa något helt oförutsett", säger Ari Järvelä, som är Chef för Datadriven Affärsverksamhet hos Tieto.

AI-initiativet ger möjligheten att tillämpa senaste teknologierna, däribland röstigenkänning, vilket kunde innebära att Alicia T. framöver kan delta i ledningens diskussioner.

Järvelä menar att det handlar om en pågående inlärningsprocess:   

"Vårt ledarskapsteam i den datadrivna affärsenheten kommer att erhålla värdefulla insikter i hur man skapar ett vinnande team bestående av duktiga människor och datadriven artificiell intelligens" 

Men Tieto är inte först ut i världen. Förra året uppmärksammades hur japanska elektronikjätten, Hitachi, invigt sin första "AI-chef" vars uppgift var att överse företagets lagerhanteringssystem. Hitachis AI lyckades effektivisera verksamheten med 8 procent.

AI-förespråkaren och LinkedIn grundaren Reid Hoffmann skrev i somras en kolumn där han förutspådde att AI kommer snart kommer att revolutionera företagsledarskap och styrningen av arbetsflöden.

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium