Alicia V. från filmen Ex Machina

Nordiskt bolag sätter en AI i ledningen

En AI har för första gången fått en ledningsposition på ett listat nordiskt bolag. Det är "Alicia. T." på Tieto som blivit befordrad. Givetvis har hon rösträtt.

Finska mjukvaru- och tjänsteföretaget Tieto är det första listade nordiska företaget att sätta en artificiell intelligens i ledningsposition. Det skriver Business Insider.

Tietos AI-förstärkning kallas Alicia T, och "hon" verkar inom en ny dataintensiv affärsenhet vars uppdrag är att utveckla nya affärsmodeller för kunderna genom att använda stora mängder data. Här spelar AI-teknologin en nyckelroll.

Alicia T. kommer att fungera som en rådgivare till ledningsgruppen, men ses som en fullständig medlem och även ha rösträtt.

"Våra utvecklare i den nya datadrivna affärsenheten vill testa hur AI – en teknologi som ständigt ökar i popularitet inom hemelektronik – kan assistera organisationer i datadrivet beslutsfattande. Jag är säker på att Alicia T. kommer hjälpa oss att hitta information och skapa datadrivna beslut som människor inte nödvändigtvis tänker på – och därmed möjligen skapa något helt oförutsett", säger Ari Järvelä, som är Chef för Datadriven Affärsverksamhet hos Tieto.

AI-initiativet ger möjligheten att tillämpa senaste teknologierna, däribland röstigenkänning, vilket kunde innebära att Alicia T. framöver kan delta i ledningens diskussioner.

Järvelä menar att det handlar om en pågående inlärningsprocess:   

"Vårt ledarskapsteam i den datadrivna affärsenheten kommer att erhålla värdefulla insikter i hur man skapar ett vinnande team bestående av duktiga människor och datadriven artificiell intelligens" 

Men Tieto är inte först ut i världen. Förra året uppmärksammades hur japanska elektronikjätten, Hitachi, invigt sin första "AI-chef" vars uppgift var att överse företagets lagerhanteringssystem. Hitachis AI lyckades effektivisera verksamheten med 8 procent.

AI-förespråkaren och LinkedIn grundaren Reid Hoffmann skrev i somras en kolumn där han förutspådde att AI kommer snart kommer att revolutionera företagsledarskap och styrningen av arbetsflöden.

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.