10 företag du kan starta med bara några hundralappar på fickan

Vi är många som går och drömmer om att bli entreprenörer, men kanske inte har stora mängder startkapital att tillgå. Som tur är finns det många lukrativa verksamheter du kan starta i princip gratis.

Var tredje person i Sverige vill helst vara företagare, men bara var tionde person är det. Framförallt unga människor är sugna på att starta eget. Det visar den senaste Entreprenörskapsbarometern.  

En stark bromsklots i sammanhanget är riskerna; att starta egen verksamhet är för många förknippat med ekonomisk osäkerhet. Då kan det vara läge att kolla på alternativ för entreprenörskap med låg ekonomisk tröskel för att komma igång – magasinet Entrepreneur listar över 100 möjliga verksamheter för dem med entreprenörsdrömmar. Här är de tio bästa.

Bloggare
Okej, så du kanske inte kommer bli nästa Blondinbella eller Underbara Clara, – men du är säkert expert på något ämne. Den enda resursen du behöver för att starta en blogg är tid. Många framgångsrika bloggare har börjat skriva vid sidan om sina ordinarie sysselsättningar, för att sedan gå över till bloggandet på heltid när det börjar gå riktigt bra.

Konsult

Ställ dina kunskaper till förfogande. Du behöver vara erkänt bra på det du gör, samt ha ett brett kontaktnät. Sen är det bara att köra.

LÄS ÄVEN: Hennes resa från 77 miljarder till 0 kommer att filmatiseras

Fotograf
Är du bra på att ta bilder på bröllop och bebisar då har du ditt på det torra – bra fotografer är alltid hett villebråd, och folk är ofta beredda att betala rejäla summor.

Uthyrare inom delningsekonomin
Uber och Airbnb är bara början – fler och fler hyr i stället för att köpa. Hyr ut din bostad, parkeringsplats, möbler. Fundera på om du kan erbjuda något som folk vill hyra.

Kodare
Kan du något programmeringsspråk, i synnerhet ett eftertraktat sådant, då kommer du antagligen inte ha några som helst problem med att driva eget.

Författare
Både Amazon och Apple har plattformar genom vilka du kan publicera din egen e-bok för en överkomlig summa. Allt du behöver är tid, och en bra idé. Internationellt bästsäljande författaren Anna Todd började till exempel sin bana på online-plattformen för berättande Wattpad.

Livscoach
Älskar du att tala om för andra människor hur de ska leva sina liv? Då borde du definitivt börja ta betalt för det.

Översättare
För dig som kan något annat språk än svenska och engelska.

Revisor
Om du tillhör den lilla klick samhällsmedborgare som faktiskt går igång på att deklarera, varför inte göra det åt andra också?

Mikrobryggare
Ja, för att öppna ett faktiskt bryggeri krävs investeringar – men att experimentera fram ett bra ölrecept kan du göra hemma i ditt kök med hjälp av ett enkelt startkit. Börja laborera med humlesorter när du har tid över, vem vet vart det leder.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST