"Sveriges Pippi-ekonomi inte längre lika stark"

Ericsson får stryk och kronan försvagas. Den svenska ekonomin jämfördes förut med Pippi Långstrump i utlandet, men nu håller synen på att förändras enligt Bloomberg.

För några år sedan jämfördes Sveriges ekonomi med Astrid Lindgrens karaktär Pippi Långstrump, som är så stark att hon kan bära sin egen häst, av The Organization for Economic Development and Cooperation (OECD). Nu revideras synen på den svenska ekonomin av flera analytiker, uppger Bloomberg.

"Pippi Långstrump håller på att få stryk", sa Roger Josefsson, chefsekonom på Danske Bank i Stockholm. "Vi är på väg att normaliseras och sakta ner till en lågtillväxtekonomi, och det kommer inte vara roligt".

Försvagningen av den svenska kronan och problem för de svenska storföretagen, bland annat Ericsson, tas upp som problem som tynger den svenska ekonomin och förhindrar den från att överprestera i jämförelse med andra länder.

Sverige ses som en vinnare på globaliseringen och en generös flyktingpolitik har bidragit till en ekonomisk tillväxt som har varit dubbelt så stor jämfört med länderna i eurozonen.

Med den nya invandringspolitiken kommer Sveriges fördelar att försvinna, enligt Anna Breman, chefsekonom på Swedbank. Det senaste decenniet har över en halv miljon arbetstillfällen skapats i Sverige, varav två tredjedelar har gått till immigranter.

Enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist är det ett problem att ingen funderar över vad som egentligen orsakar inbromsningen i den svenska ekonomin - när räntorna är rekordlåga och Riksbanken bedriver en expansiv penningpolitik.

LÄS ÄVEN: Nu ökar Stockholms bopriser till rekordnivåer


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Googles superfuturist Ray Kurzweil: Minimera riskerna i ditt liv de närmaste 10 åren så har du en god chans till ett evigt liv
  3. ”Dags att fyndköpa nischbanken som lockar med hög direktavkastning”
  4. Här är Nordens 10 hetaste aktier just nu
  5. Millennials flockas till cannabisaktier – nu kommer hajpen till Norden
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  3. Proffsens svarta lista: 5 aktier du borde sälja innan alla andra gör det
  4. Coca-Colas nya recept för att få fart på försäljningen – cannabis
  5. Största kursrallyt på två decennier: Så kommenterar proffsen H&M:s uppvisning

För dig som prenumerant