Fotograf: Milan Nykodym/Wikimedia Commons

Saab säljer radar till diktatur i krig

Här är VA:s viktigaste på 3 minuter: Saab har fått klartecken för att sälja avancerat radarsystem till krigförande diktatur, Wallström vill utöka Rysslands sanktioner och Fingerprints storägare Lars Söderfjell tvingas ta tjänstledigt från Swedbank.

SAAB SÄLJER RADARSYSTEM TILL FÖRENADE ARABEMIRATEN
Saab ska sälja luftradarsystemet Global Eye till Förenade Arabemiraten, en diktatur enligt Amnesty International. Inspektionen för strategiska produkter (ISP) har gett Saab klartecken, rapporterar Svenska Dagbladet.

Förenade Arabemiraten deltar i den koalition som under ledning av Saudiarabien genomför flygbombningar Jemen, offensiver som har resulterat i flertalet civila dödsoffer.

”Vi kommenterar aldrig var vi är i affären. Men vi ingår aldrig affärer med mindre än att vi vet att det följer regelverket”, säger Saabs informationschef Sebastian Carlsson till SvD. (SvD)

SÖDERFJELL TVINGAS TILL TJÄNSTLEDIGHET
Swedbanks aktiestrateg Lars Söderfjell, även styrelseledamot och storägare i Fingerprint Cards, tvingas ta tjänstledigt från banken på obestämd tid. (DI lör-sön, SvD mån)

PUNDKOLLAPS SPRIDER ORO
Pundets kraftiga försvagning sprider oro och kan bli ett ämne inför stundande rapportsäsong. (DI mån)

NEJ TILL CETA
Den regionala församlingen i den vallonska delen av Belgien röstade nej till CETA. Sammanlagt ska trettio parlamentariska församlingar rösta om avtalet, och nu har en sagt nej. (DN lör)

WALLSTRÖM VILL UTÖKA SANKTIONER
Margot Wallström anser att det kan finnas skäl för att lägga till fler namn på EU:s sanktionslista mot Ryssland. (SvD lör)

FORSKARE TAR ÖVER VINSTTAKSJOBB
Tomas Hjelström, forskare på Handelshögskolan, tar över efter Joachim Landström i Ilmar Reepalus vinstutredning. (DI lör-sön)

FÅ VILL BRYTA BLOCKEN
Bara en av fyra rödgröna väljare kan tänka sig en blocköverskridande regering. (SvD mån)

EXPERT SKA LYFTA ARLANDA
Swedavia har rekryterat Köpenhamns expert på att skaffa nya flyglinjer för att Arlanda inom fyra år ska gå om Köpenhamn som Nordens dominerande flygplats. (SvD mån)

EXPERTER DÖMER UT JOBBSTÖD
Enligt arbetsmarknadsekonomiska rådet behövs fler enkla jobb med låga ingångslöner för att få in nyanlända på arbetsmarknaden. (DN mån)

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST