Fotograf: Wikimedia Commons

Obama: Det är Matrix fel att vi inte litar på AI

USA:s president är positivt inställd till artificiell intelligens.

AI spås både kunna leda till ett paradis, eller vår undergång. I ett samtal med Wired ger Barack Obama populära filmer som Terminator och Matrix skulden för att vi har blivit blinda för AI:s positiva effekter i samhället redan nu. Han räknar kallt med att ”tusentals AI-blommor kommer att blomstra”.

”Hasta la Vista Baby”. Det är ett klassiskt citat från filmen Terminator 2 där huvudpersonen Arnold Schwarzenegger spelar en robot från en framtid där den sista spillran av mänskligheten kämpar mot maskiner för sin överlevnad.

Det är bara ett exempel av alla de mardrömsskildringar Hollywood har producerat där avancerad artificiell intelligens, AI, spelar huvudrollen.

LÄS ÄVEN: Obama gör en Musk – nu ska USA erövra Mars

I ett rundabordssamtal i Vita Huset med tidningen Wired samt chefen för MIT Media Lab, Joi Ito hävdar USA:s president Barack Obama att populärkulturen har gjort oss blinda för alla de positiva effekter AI redan har skapat i samhället och snarare förstärkt bilden av att det skulle kunna leda till vår undergång.

Barack Obama menar att AI redan har sipprat in i våra liv utan att vi ens har upptäckt det och åstadkommit stora genombrott inom alla aspekter av våra liv – alltifrån mediciner och transporter till hur elektricitet distribueras.

Han skiljer mellan dock mellan generaliserad AI och specialiserad sådan och menar att den AI som populärkulturen har försökt att dramatisera tillhör den förstnämnda kategorin.

”Datorer börjar bli smartare än vi och vi drar slutsatsen att vi kanske inte är så användbara, eller att de ska droga oss för att hålla oss feta och lyckliga eller så är vi inne i Matrix”, säger Barack Obama till Wired.

Då han talar med toppforskare inom området är verkligheten snarare att vi befinner oss långt ifrån den typen av mardrömslika scenarion och använd på rätt sätt kan AI ge enorma möjligheter – även om Barack Obama inte sticker under stol med att AI också skulle ge ökade klyftor i samhället och leda till att löner och annat hålls nere.

När det gäller regeringens ansvar konstaterar Barack Obama att man befinner sig i ett så tidigt skede i AI-utvecklingen att ”tusentals blommor kommer att blomstra”. Det gör att regeringen hellre lägger energin sin energi på att stödja forskningen än att komma med massa regleringar om AI.

Då Wired tar upp att Oxford-professorn Nick Boström och Tesla-grundaren Elon Musk bara är några exempel på profiler som varnat för att AI kan utrota mänskligheten återknyter Barack Obama till diskussionen om generaliserad och specialiserad AI.

Här menar han att specialiserad AI möjligen kan bli farlig.

Det vill säga vi har redan AI som kan slå världens bästa spelare i det relativt komplicerade spelet GO. Därmed är det kanske inte helt uppåt väggarna att anta att vi skulle kunna utveckla algoritmer som kan maximera vinsten på New York-börsen eller knäcka koder till kärnvapenmissiler. 

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST