Fotograf: Flickr/Creative Commons

Det är dags att avliva ångestfyllda mingel – så här kan vi göra istället

Plötsligt är det rätt att vara introvert. Att kunna fokusera, tänka kritiskt och att inte ge upp är vinnande egenskaper. Nu återstår bara att hitta ett annat sätt att nätverka än att mingla.

Här får du en drink, framför dig står ett hav av okända människor. Du balanserar tilltuggsbrickan på glaset och skannar av lokalen efter bekanta ansikten. Någon som älskar situationen påfåglar sig med ett par hängslen.

De flesta andra verkar inte göra det, utan flackar med blicken och skruvar på sig. Många sneglar på klockan, men den verkar dessvärre ha stannat.

Var hämtar du din energi? I ensamhet eller bland människor? Ditt svar på frågan avgör om du har en introvert eller extrovert personlighet. När jag först läste den här distinktionen var det en pollett som trillade ner för mig.

Missförstå mig inte. Jag uppskattar verkligen social samvaro, men i lagom doser och tid däremellan för att ladda batterierna. Inte alls som vänner som inte klarar av att vara hemma en fredagskväll på grund av FOMO (fear of missing out).

Bland journalister är det inte skämmigt att "komma ut" som introvert. Snarare tvärtom. Jag tycker att fler företagsledare borde våga göra det. Sänk garden och bana väg för andra eftertänksamma personer som siktar på toppositioner. Det vore nämligen ett monumentalt misslyckande för näringslivet att missa potentialen i den här gruppen. Eller att försöka omvända dem.

Introverta har länge fått rådet att försöka bli mer extroverta för att nå framgång i yrkeslivet. Men författaren Susan Cain vänder upp och ner på den föreställningen med sin omtalade bok "Quiet: the power of introverts in a world that can't stop talking". Moderna organisationer bejakar i stället introvertas specialförmågor: att fokusera under långa perioder, tänka kritiskt och lyfta andra.

Forskning styrker även att introverta tänker först och handlar sedan. De tar in information på ett mer systematiskt sätt, ägnar längre tid åt uppgiften och ger inte upp lika lätt, skriver Linus Jonkman i sin bok "Introvert - den tysta revolutionen" på samma tema.

Böckerna sticker hål på myter om att introverta per definition är osociala och dåliga ledare. Studier visar tvärtom att introverta ledare ofta är mer effektiva av en enkel anledning: de är mer benägna att lyssna och ta in andras åsikter. Se bara på framgångssagorna för Microsoftmiljardären Bill Gates och Facebookgrundaren Mark Zuckerberg.

Man behöver dock inte vara en svårmodig Lars Norén-figur för att ogilla mingeltillställningar. Inte ens de mest utåtriktade jag känner trivs med upplägget att socialisera bland stora klungor med folk som man bara hinner växla ett par krystade ord med. Det är ett tveksamt nöje, men man stålsätter sig som inför ett obehagligt tandläkarbesök. Det personliga nätverket betyder ju allt.

Så många som tre av fyra jobb förmedlas via kontakter, enligt SCB. I många branscher är det ännu vanligare. Slutsatsen är att det borde finnas fler arenor att knyta kontakter, där alla kan känna sig bekväma.

För mig är det obegripligt att digitaliseringen, som förändrat nästan allt annat i våra liv, inte kommit längre på området. En enorm marknad öppnar upp sig för den som lyckas kapitalisera på ångesten som många förknippar med mingel genom att erbjuda bättre alternativ.

Ett hett tips till alla IT-entreprenörer är att - innan det sömniga jobbnätverket Linkedin vaknar - skapa en plattform som effektivt parar ihop branschfolk som kan ha utbyte av varandra. Som låter de mingla på ett avslappnat sätt hemma från soffan. Varför inte utrustade med ett par VR-glasögon. Utan alla nervösa blickar och tvångsmässigt rörande i drinkglasen. Det skulle kunna revolutionera världen.

LÄS ÄVEN: Varken introvert eller extrovert? Då ökar dina chanser att lyckas i karriären

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST