Baksmällan: Antalet britter som ångrar sig är nu större än vinstmarginalen för Brexit

Sommarens chockbesked om Brexit satte Storbritannien i gungning. Nu visar en färsk undersökning att många britter ångrar sitt beslut.

Antalet britter som ångrar sin röst för att lämna är nu större än vad vinstmarginalen för Brexit var. Det visar en enkät från British Election Study som Business Insider rapporterar om.

Enligt Business Insider är det ovanligt att en folkomröstning skapar sådan ånger hos väljarna. Det framgår av enkäten att hela 6 procent ångrade sitt beslut, medan 4 procent inte var säkra. Detta står i tydlig kontrast till att 1 procent ångrar sig bland "Bremain"-röstarna.

Business Insider har fångat upp en ångerfylld röstare som vädrade sina känslor på Twitter: "Jag är chockad & oroad. Jag röstade Leave men jag trodde inte min röst skulle räknas - jag trodde aldrig att det faktiskt skulle hända"

En av de största nyheterna efter Brexit var att britterna inte var särskilt bekanta med vad EU egentligen är. Google-sökningarna för frågor i stil med ”Vad är EU?” växte explosionsartat, efter att britterna vaknat upp till sanningen att man var på väg ut ur EU.

Under hösten har nyinsatta premiärministern Theresa Mays regering börjat ta itu med hur Brexit egentligen ska gå till i praktiken. Tidigare uppgav May att det blir en ”hård Brexit” senast i april 2017. Det innebär att den så kallade Article 50 – det juridiska utträdet ur EU - verkställs.

Osäkerheten avspeglas bland annat i att pundet nyligen sjönk ner till sin lägsta nivå mot dollarn sedan 1985.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST