IT-världens Forrest Gump satsar allt på AI

Svenske Silicon Valley-investeraren sågar Siri brutalt.

På Forrest Gump-manér har 43-årige svenske Silicon Valley-investeraren Nicolai Wadström varit med vid stora skeenden i den digitala transformationen av samhället. Nu ligger Bootstraplabs-grundaren i fronten av AI och har precis startat en fond inom området.

”I min bok har Apples Siri noll AI”, säger Skåne-pågen Nicolai Wadström.

Då han säger "Hej Siri jag gillar Sushi" förstår Siri vad han talar om, men när han direkt efter ber om förslag på sådana restauranger är systemet nollställt.

Nicolai Wadström menar att ”riktig AI” leder till att samhället ger lika stora förändringar under närmaste 20 åren som senaste 200 åren:
”Jag räknar med att AI blir betydligt större än Internet”.

Man bör ta honom på orden. Nicolai Wadström är grundare och vd av Bootstraplabs och träffar drygt 1 000 bolag per år. DI Digital har bland annat utsett honom till en av Sveriges tyngre tech-investerare.
”Samhället har nått en fas där vi omsätter AI till Action”, säger Wadström.

Bootstraplabs har nyligen startat en AI-fond där man ska investera i 35-40 bolag under närmaste 3-4 åren. Wadström tittar bland på bolag som jobbar med AI som en ersättare av private banking och har investerat i Roger.

Grundarna kommer från Danmark, men har bott San Francisco i flera år. Roger.AI håller inte bara koll på vilka räkningar som ska betalas och när, utan bygger också emotionella band med användarna.
”Flera konversationer slutar med Roger I Love You”.

Bootstraplabs drog också igång konferensen Applied AI den 25 maj. Höjdare från alltifrån Facebook och IBM till Nasa talade och idel högdjur fanns bland de 400 besökarna.

Det vill säga: AI är hetare än hetast.

Legal Robots talade också vid konferensen. Företaget analyserar juridiska kontrakt och systemet beräknas kunna ta över 60-70 procent av arbetsuppgifterna för jurister.

Nyligen träffade Wadström den europeiska flygplanstillverkaren Airbus. Jätten vill utveckla självflygande taxifordon och räknar med enorma effekter för ö-riken som Indonesien.

Han har också mött ett stort europeiskt shipping-bolag som vill utveckla självkörande tankers och spara gigantiska summor genom att AI kan ge kortare färdtider.

På ett sätt kan man säga att hans liv är likt filmkaraktären Forrest Gump (spelad av Tom Hanks) - naturligtvis har Nicolai Wadström till skillnad från Forrest Gump ett skarpt intellekt också.

Men precis som att Forrest Gump blev krigshjälte i Vietnam, stärkte relationen mellan USA och Kina genom sin förmåga i pingis och blev rik genom att investera i ”något slags fruktbolag” (Apple) har Nicolai Wadström under stora delar av sitt liv medverkat i de stora skeenden som banat väg för det digitala samhället.

Långt innan sökmotorer som Google fans på ritbordet skapade han elektroniska anslagstavlor, Bulletin Board Systems, BBS, med nyhetsgrupper.

Trion Nicolai Wadström, Mats Alexandersson och Alain Bonneau grundade bolaget Virtual Industry of Making Arts, Vioma, som utvecklade VR-spel och även skapade effekterna till en av svenska folkets mest älskade julkalendrar – Mysteriet på Greveholm.

Samma trio var även initiativtagare till Malmö Hacker Akademi, MHA, långt innan Hyper Island såg dagens ljus. Initiativet gav så mycket eko i världen att MHA fick besök av självaste MIT och Sony.

Grundaren av Ubisoft-ägda legendariska spelbolaget Massive Entertainment, Martin Walfisz, hämtade också 8 av sina 10 första medarbetare från MHA.

Nicolai Wadström var även en pionjär inom affärssystem. Dotcom-bubblan hade brustit, men Vioma for Enterprise Content Management (som bolaget hette) lyckades få kunder som Orkla Food, Liber och Compaq. Då företaget till slut kände av lågkonjunkturen genom allt längre säljcykler siktade man in sig på USA.

Prislappen för en USA-etablering skulle dock landa på 50 miljoner dollar samt 5 miljoner dollar i exit-beskattning. Då Wadström valde att licensiera produkten i stället slog det honom hur USA-centrerad mjukvaruindustrin är - när han skulle skicka ut 1 000 mejlförfrågningar lyckades han endast hitta ett svenskt bolag som passade in - Streamserve.

Efter skytteltrafik till amerikanska tech-hubbar och 2 licensavtal lämnade Wadström Sverige för gott 2003.

Först blev det Curacao i Karibien för att återhämta sig efter många 80–90-timmarsveckor. Sedan London som affärsängel innan han flyttade med familjen till Silicon Valley för att starta Bootstraplabs 2009.

Väl på plats i Silicon Valley blev Nicolai Wadström smått chockad när han förstod att investeringar under 100 miljoner dollar betraktas som bland Venture Capital-fonder. Det fick honom också att inse vikten av att bygga relationer med andra entreprenörer.

Han menar att Silicon Valleys enorma framgångar beror på 2 saker: människorna och kulturen.

”Smarta människor har flyttat hit.”

”Det finns undersökningar som visar hur mycket tid olika kulturer lägger på att tänka på framtiden. I Silicon Valley tänker alla framtid”.

Nicolai Wadström menar att det även finns en stark kultur kring att hjälpa varandra. Han drar sig till minnes när han träffade Twitter-grundaren Jack Dorsey för att berätta om presentationsverktyget Prezi år 2009 – Prezi är än idag en Nicolai Wadströms mest lyckade investering och har gett 100 gånger pengarna.

Jack Dorsey hade hunnit dra sig tillbaka från en operativ roll på Twitter och startat mobila betalbolaget Square.

Mötet skedde klockan 7 på morgonen. Det hindrade inte Jack Dorsey från att på blott 20 minuter fixa möte med grundarna av legendariska riskkapitalbolaget Andreessen Horowitz – Mark Andreessen och Ben Horowitz, fixa en träff med Amazon-grundaren Jeff Bezos och föreslå sig själv som medlem i bolagets Advisory Board. ”Det fanns ingen baktanke, utan han ville bara hjälpa till”.

Han tror inte att förklaringen är så enkel som att välbeställda befinner sig högt upp på Maslows behovstrappa, utan menar att i Silicon Valley hjälper man alla i den mån man kan och mottot är: What Goes Around Comes Around.

Den mentaliteten har också banat väg för en teknikutveckling där Silicon Valley bidragit till att förbättra livskvaliteten för människor världen över. Då det gäller just AI och förbättrad livskvalitet ser Wadström exempelvis enorma möjligheter inom jordbruket. Förr krävdes hälften av befolkningen för att producera mat. Idag får endast 3 procent av jordens befolkning fram mer än vad vi orkar äta. Snart kan AI styra hela jordbruk och med jämna intervaller skanna av om skadedjur är på ingång.
”Då krävs extremt lite besprutning”.

Sjukvård är ett annat område med stor AI-potential om man behandlar sjukdomar som informationssystem som löper amok – Microsoft hoppas bland annat bota cancer inom 10 år genom ”DNA-datorer”.

Wadström tror även att AI kan stöpa om utbildningssektorn och berättar att välkände Harvard-professorn Clayton M Christensen räknar med att det berömda Ivy League-institutet är borta inom 10 år.

Kan det bli som i Terminator där Arnold Schwarzenegger kopplar upp sig mot en databas för att lära sig köra olika fordon?
”Vi kommer nog dit. You know it, when you see it”.

Wadström menar att så gott som alla industrier fått se stora förändringar vilket skapa en ökad livskvalitet under de senaste åren och att mjukvara och AI är bränslet för ”nästa steg i denna exponentiella utveckling. Han har flera gånger fått besök av närings- och innovationsminister Mikael Damberg för att diskutera senaste trenderna. Han uppskattar att Mikael Damberg är genuint intresserad, men tycker ändå att det är dags att omvärdera bilden av Sverige som en stark IT-nation:

”Sverige var först ut med att säga att man skulle skapa 24-timmarsmyndigheter, men England gjorde det. Vi fick bredband tack vare Jonas Birgersson, men det är inte så att vi kan sitta i egen klass och åka gratis idag precis”.

Han berättar att han ofta träffar svenska entreprenörer som säger att man saknar konkurrenter. Då han upplyser om att han känner till minst 5 bolag i San Francisco som gör samma sak blir frågan ofta vilka dem är.
”Då brukar jag svara: det borde väl du veta”.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST