Här kostar en full tank bensin mindre än en kopp kaffe

Ses som en mänsklig rättighet.

Under de senaste tre månaderna har oljepriserna sjunkit, vilket ger ett relativt lågt bensinpris. Men det är stor skillnad på hur mycket plånboken påverkas av att tanka en liter runtom i världen. Det skriver Bloomberg i en ranking som sammanställer globala data.

I Venezuela kostar en liter bensin i genomsnitt endast 5 öre, och är även väldigt billigt i proportion till inkomsterna för den inhemska befolkningen – en liter tar endast 0,23 procent av en dagslön i det sydamerikanska landet. Det bottnar i att nästan gratis bensin ses som en mänsklig rättighet i landet, enligt Bloomberg.

Det globala genomsnittliga literpriset för bensin är drygt 5 kronor, vilket är vad bensinen kostar i USA.

Sverige har, med cirka 13 kronor per liter, som väntat ett av de högsta bensinpriserna i världen. Men vi har råd; en liter bensin kostar i genomsnitt lite över 1 procent av en dagslön, jämfört med drygt 20 procent i Indien.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST