Löfvens inbjudan – en muta? Fotograf: Jonas Ekströmer/TT

Är Investors 100-årsfest en muta?

Här är VA:s viktigaste på 3 minuter: Statsministern är bjuden till Investors påkostade 100-årsfest, Allianspartierna har enats om att fälla Löfven och domstolar kan möjligtvis bromsa Brexit.

INVESTORS FEST EN MUTA?
Flera ministrar är inbjudna till Investors 100-årsfest på Grand Hotel i helgen; bland dem statsministern Stefan Löfven och näringsministern Mikael Damberg. Även Erik Thedéen, chefen för Finansinspektionen, är inbjuden. Finansinspektionen har som bekant en pågående granskning av Investor.

”Här är man långt ute i gränslandet”, säger mutlagsexperten Thorsten Cars.

Investor är ett bolag inom Wallenbergsfären. Festen för 1 500 gäster kommer hållas Grand hotel, bolagets egna lyxhotell, och beräknas kosta 10 miljoner kronor.

”Jag har tackat ja som näringsminister. Självklart ska regeringen följa regelverk. Men när jag får en inbjudan som näringsminister från Investor som firar 100-årsjubileum, så är min första tanke att jag bör vara med på en sådan tillställning” uppger Mikael Damberg till TT. (DI, SvD, TT, Aftonbladet)

DET ÄR ÖVER NU, LEIF JOHANSSON
För att ha en chans att vinna tillbaka aktiemarknadens förtroende efter vinstvarningen räcker det inte med att Ericsson fortast möjligt får en ny vd. Minst lika viktigt är att en ny styrelseordförande i stället för Leif Johansson presenteras inom kort. (DI)

BÄDDAT FÖR RÖRA
Allianspartierna har enats om att fälla statsminister Stefan Löfven oavsett hur det går i nästa val. Samtidigt öppnar även Centerledaren Annie Lööf för blocköverskridande samtal. (DN)

BÄDDAT FÖR PROBLEM
Problemet med svensk bolånemarknad är knappast hushållens nya lån, utan de gamla. Låg ränta och låga amorteringskrav tillsammans med opportuna finansmarknader bäddar för problem enligt professor Frans Prenkert. (SvD)

BREXITHOT
Domstolar kan bromsa Brexit, efter att en sorts grupptalan mot regeringen kräver ökat inflytande för parlamentet. (DI)

NYTT MÖTE
Representanter från USA, Ryssland och andra länger med koppling till kriget i Syrien ska träffas på lördag för att försöka få fram ett nytt eldupphör. (DI)

SNABBSPÅR INTE SNABBA
11 av 14 snabbspår för nyanlända har problem enligt Arbetsförmedlingens egen granskning. (SvD)

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST