Sveriges järnvägar förfaller
– Trafikverket: Vi behöver mer pengar

Här är VA:s viktigaste på 3 minuter: Sveriges järnvägar behöver mer pengar för att inte försämras säger Trafikverket, Ericssons resultat mycket sämre än väntat och näringsministern ser möjligheter efter Brexit. 

TRAFIKVERKET: VI BEHÖVER MER PENGAR TILL JÄRNVÄGEN
Förra veckan presenterade regeringen sin infrastrukturproposition för 2018-2029, i vilken det satsas på järnvägsunderhåll; 47 procent mer än förra regeringen.

Men det är ändå inte tillräckligt, enligt Trafikverket som menar att det behövs mer pengar för att förhindra en försämring av den svenska järnvägen. Regeringen vill satsa 125 miljarder kronor, men Trafikverket anser att behövs minst 156 miljarder kronor.

Samtidigt har inga pengar avsätts till planerna på att bygga nya höghastighetsbanor. (TT)

SÄMRE RESULTAT ÄN VÄNTAT: ERICSSON VINSTVARNAR
"Vårt resultat är väsentligt lägre än vi förutsett och avviker från vad vi tidigare kommunicerat kring marknadsutveckling, med ett svagt slut på kvartalet. De negativa industritrenderna har fördjupats och primärt påverkat segmentet Networks. Trots fortsatt genomförande av vårt kostnadsbesparingsprogram har detta inte kompenserat för lägre försäljning och bruttomarginal", säger Ericssons tillförordnade vd Jan Frykhammar.

Ericcson flaggar för att resultatet för tredje kvartalet 2016 kommer bli betydligt lägre än bolagets förväntningar.

Enligt Ericsson drivs försäljningsnedgången mest av marknader med svag makroekonomisk situation, såsom Brasilien, Ryssland och Mellanöstern, vilket påverkat försäljningen av mobilt bredband både vad gäller kapacitet och utbyggnad på dessa marknader.

Följ Ericssons aktie i realtidVA Finans.

SVENSKA SPELS VD SATSAR PÅ SPELAKTIER
Svenska Spels vd Lennart Käll tror på spelbolagen och spår en lönsamhetsvåg i sektorn. (DI)

FI OROAS AV BOT MOT DEUTSCHE BANK
Finansinspektionen oroas av bot mot den tyska bankjätten Deutsche Bank och risken för spridningseffekter i den europeiska banksektorn. (DI)

NÄRINGSMINISTERN: SE MÖJLIGHETER EFTER BREXIT
Sverige måste se de möjligheterna att locka investeringar som Brexit medför. Det skriver ministrarna Ann Linde och Mikael Damberg i en debattartikel. (SvD Debatt)

NEJ TILL STORREGIONER
Regeringen bjuder in till blocköverskridande samtal om indelning i storregioner. Men liberalerna säger nej till förslaget. (SR Ekot)

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant