Fotograf: Markus Schreiber/TT

Tyskland förbjuder bensindrivna bilar

Behöver minska utsläppen med 95 procent.

Först gick Tyskland i bräschen när de i kölvattnet på Fukushima-katastrofen beslöt att avveckla all kärnkraft (vilket svenska Vattenfall sedermera har stämt tyska staten på miljardbelopp för). Nu har landets förbundsråd antagit en resolution om att förbjuda bensin- och dieseldrivna bilar om 14 år; redan från och med 2030.

LÄS ÄVEN: VW:s nya elbil ska få dig att glömma dieselskandalen

Och inte nog med det – nu ska de få hela EU med sig. Förbundsrådet uppmanar EU att ”se över dess medlemsländers befintliga skatter och avgifter för att kunna stimulera till utsläppsfri rörlighet”. Det rapporterar Der Spiegel.

När förbudet träder i kraft 2030 kommer det endast gälla nyproducerade bilar som säljs i Tyskland.

Om förbudet efterföljs beräknas det gå lång väg mot att minska Tysklands utsläpp av koldioxid. För att nå upp till klimatavtalets mål behöver Tyskland minska sina utsläpp med 95 procent fram till 2050.

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.