Fotograf: Wikimedia Commons

Obama skriver i The Economist: 4 tips till min efterträdare

Det är inte särskilt vanligt för en sittande amerikansk president att sätta sig ned och skriva debattartiklar – men det är precis vad Barack Obama har gjort. Och han tycks ha en hel del på hjärtat.

Med bara några veckor kvar till presidentvalet är det tydligt att Obama tar sikte på Trumps presidentkampanj. Han frågar sig varför så många inom extremhögern väljer att omfamna den populistiska nostalgin för svunna tider, som för många amerikaner aldrig ens har existerat.

”Hur kommer det sig att ett land som har gynnats – kanske mer än något annat – av invandring, frihandel och innovation plötsligt har utvecklat en främlingsfientlig, protektionistisk och bakåtsträvande ådra?” Skriver USA:s sittande president i The Economist.

Han medger att en bakomliggande orsak är växande missnöje med den ekonomiska eliten, men poängterar vikten av att komma ihåg att ”kapitalism har varit världens starkaste drivkraft för välfärd och möjligheter någonsin.”

USA:s näste president behöver återställa tron på en amerikansk ekonomi som gynnar hårt arbetande amerikaner och inte bara den rika eliten, enligt Obama.

Det här behöver USA:s nästa president göra, enligt Obama:

  • Öka produktiviteten
  • Tackla växande ekonomiska klyftor
  • Se till så att alla som vill jobba kan få arbete
  • Bygga en hållbar ekonomi som är optimerad för framtida tillväxt.

Läs hela texten här.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST