Sydvästra USA kan drabbas av megatorka om bara några år.

NASA:s skräckbesked: USA kan drabbas av värsta torkan på 1000 år

Klimatforskare på NASA förutspår att sydvästra USA högst kommer drabbas av en minst 35 år lång megatorka under det här århundradet. 

Detta framkommer i en studie som publicerades i vetenskapsjournalen Science Advances under onsdagen. Enligt studien är det en 70 till 99 procents sannolikhet att en megatorka kommer drabba att sydvästra USA innan år 2100, om vi förutsätter att släppa ut växthusgaser i samma omfattning som idag.

Detta skulle sätta hårdare press än någonsin på områdets redan bristfälliga vattenresurser. Men en aggressiv reduktion av globala utsläpp har potential att halvera risken för megatorka i sydvästra USA, uppger artikelförfattarna.

“Framtidens torka kommer sannolikt bli värre än vad någon har upplevt i hela USA:s historia", säger NASA:s Benjamin Cook till National Geographic.

Toby Ault, som har lett arbetet med studien, är dock fortfarande optimistisk. ”Det är inte försent att verkligen göra något åt klimatförändringarna. Tåget har lämnat stationen, men det finns ännu lite tid kvar att hinna hoppa på”, säger Ault till Popular Mechanics.

En megatorka är per definition en extrem torka som varar minst ett decennium. 

LÄS ÄVEN: Därför blir du en klimatförnekare

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant