Fotograf: Mekonomen/Press

Börs-vd sparkas – efter bara ett år på posten

Här är VA:s viktigaste på 3 minuter: Moderaterna ändrar sig om höghastighetsbana i nya skuggbudgeten, Mekonomens vd får gå på dagen och Ericsson sjunker på listan över attraktiva arbetsgivare.

MEKONOMENS VD FÅR GÅ
Mekonomen meddelar att Magnus Johansson lämnar med omedelbar verkan posten som vd.

Pehr Oscarson, vd för Meca Scandinavia, går in som tillförordnad vd.

Processen för att hitta en ny vd för Mekonomen kommer att inledas omgående och leds av Mekonomens styrelseordförande, Kenneth Bengtsson.

"Givet de möjligheter och utmaningar som Mekonomen Group står inför, har styrelsen dock beslutat att tiden är rätt för ett nytt ledarskap där en ny vd kan driva nästa fas i Mekonomen Groups utveckling. Beslutet är inte kopplat till Mekonomen Groups resultat och styrelsen står bakom den strategi som lagts fast", säger Kenneth Bengtsson, Mekonomen Groups Styrelseordförande.

Magnus Johansson tillträdde som vd i Mekonomen 2015. Han kommer att finnas tillgänglig för att stödja styrelsen och ledningen under sin uppsägningstid på sex månader. (Direkt)

NEJ TILL HÖGHASTIGHETSBANA
Moderaterna har presenterat sin skuggbudget. Den innehåller bland annat ett nej till nya höghastighetståg i Sverige. ”Moderaterna ville utreda möjligheten att knyta samman Sveriges tre största städer med höghastighetsjärnväg. Med ny fakta och bättre kunskap om skicket på befintlig järnväg är det dock nödvändigt att prioritera annat” skriver Ulf Kristersson (M) och Jessica Rosencrantz (M) på Di Debatt.

De bakomliggande orsakerna uppges vara för höga kostnader, samhällsekonomiskt olönsamt och att det tar för lång tid.

”Projektet riskerar att bli en gökunge som tränger ut alla andra viktiga investeringar” skriver Ulf Kristersson och Jessica Rosencrantz. (DI Debatt)

ERICSSON DALAR
Ericsson är i år liksom i fjol bara nummer tolv på Universums lista över attraktiva arbetsgivare för ingenjörer, efter att ha haft platserna 2, 5, 2, 4, 3, 5 och 9 under 2008-2014. (DI)

HOPPFULLT HIQ
HiQ är enligt sin informationschef trygga med att deras kompetens gör att bolaget inte kommer att drabbas så hårt av nedskärningar hos Ericsson. Tonen hos Cybercom är liknande, hos Tieto mer fåordig, och hos Enea är man tyst på grund av en resande vd. (DI)

EBM-AVSTÄNGNING
En chefsåklagare tillika kammarchef på Ekobrottsmyndigheten blev på tisdagen arbetsbefriad av myndighetsledningen till den 31 oktober, eftersom ledningen har tappat förtroendet för chefen. Det finns dock inga brottsmisstanker. (DI)

MÅLSÄKER
ABB:s finanschef Eric Elzvik slår fast att "vi kommer att gå in i den korridoren 2018", med syfte på Power Grids-divisionens nya "rörelsemarginalmålskorridor" på 10-14 procent. (DI)

ÖKANDE RABATT
Investors substansrabatt har tvärtemot övriga investmentbolag ökat under de senaste 1,5 åren, och toppar nu sektorn med 18 procent, men framstår efter en genomgång av samma sektor som ett av de mest köpvärda investmentbolagen. (DI)

SWECO
Swecos vd Tomas Carlsson räknar som bäst på om synergimålet från köper av holländska Grontmij är för försiktigt. (DI)

FÖRDEL HUAWEI
Huaweis största fördel jämfört med Ericsson är den långsiktiga finansieringen och att bolaget inte är börsnoterat, enligt Henrik Glimstedt, docent vid Handelshögskolan i Stockholm. (SvD)

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.