Fotograf: Rickard Kilström

"Det är smutsen som ställer till det"

Chemiclean är långt ifrån någon ny stjärna. Bolaget startades för tjugo år sedan och sakta men säkert har insikten vuxit fram hos ägaren Branco Kuljic.

Det handlar inte om att köpa nytt, utan i stället om att se till att de system som redan finns på plats ska fungera mer effektivt.

Chemicleans affärsidé handlar om att förebygga och rengöra värmesystem. En viktig kärna i ett värmesystem är värmeväxlaren vars uppgift är att överföra värmeenergi från ett medium till ett annat. När till exempel värmen kommer med fjärrvärme till huset ska det effektivt överföras till värme i dina element. Problemet är att det försvinner en massa energi på vägen, speciellt i gamla värmesystem. Orsaken är att det samlas en massa smuts i värmeväxlaren i form av till exempel rost och bakterier. Så för att det ska fungera mer effektivt måste systemen hela tiden rengöras. Och här kommer Chemiclean in i bilden.

"Smutsen finns ofta i det påkopplade systemet som i sin tur kan vara väldigt gammalt. Vi har utvecklat prover för att ta reda på hur det ser ut i systemet, ungefär som när du går till läkaren för hälsokoll och tar ett blodprov. Utifrån det har vi utvecklat ett miljövänligt sätt, som inte funnits tidigare, att ta bort smutsen", förklarar Branco Kuljic.

E-prize 2016

Sveriges största energipris - som belönar de svenska företag som har de mest innovativa och klimatsmarta energilösningarna. Nio finalister tävlar om förstapriset i tre kategorier; Förnybar energi, Energieffektivisering, 
Hållbara transporter.

Vinnarna presenteras på Hållbarhetsdagen den 13 oktober.

Juryn består av: Rémy Kolessar, chef forskning och innovation, Energimyndigheten, Lina Bertling Tjernberg, professor smart grid technology, Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, Stefan Henningsson, senior adviser climate innovation, Världsnaturfonden, WWF, Jonas Abrahamsson, vd E.ON Sverige och Per Olof Lindsten, digitalchef Veckans Affärer

"Marknaden är obegränsad, det finns så många gamla värmesystem där ute! Många har missat grundproblematiken i den här frågan och ingen annan har tänkt ut en lika enkel lösning som vi. Alla vill helst sälja nya prylar när det går att komma lika långt på gamla prylar, för oss är det här återvinning på riktigt. "

För Branco Kuljics bolag ligger lösningen i att genom rengöring hitta tillbaka till grunden. Att helt enkelt nollställa systemet så att det fungerar lika bra som det gjorde från början.

"Vi har många stora kunder och det handlar inte bara om fastigheter, den här problematiken omfattar alla vätskeburna system. Och bara genom att hålla det rent går det spara uppemot 30 procent energi. "

Chemiclean
Kategori: Effektivisering
Bolag: Chemiclean
Startår: 1996
Antal anställda: 12
Omsättning: 19,2 Mkr
Mkr Resultat: 1,2 Mkr

Chemiclean är en av finalisterna i årets E-Prize, Sveriges största energipris. Håll koll här på VA.se de kommande dagarna för att läsa om de övriga. 
Och missa inte Hållbarhetsdagen 2016, Veckans Affärers stora konferens om energiinnovation den 13 oktober.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST