Fotograf: Creative Commons

Nu ska världens mest illegalt handlade djur räddas

Priset på myrkottens fjäll har stigit explosionsartat de senaste åren. Men nu införs exportförbud.

Den utrotningshotade myrkotten är världens mest illegalt jagade djur, därför att deras fjäll används i traditionell kinesisk medicin. Priset på myrkottefjäll har stigit explosionsartat sedan början av 1990-talet, då kilopriset låg på 14 dollar. 2014 låg kilopriset på 199 dollar per kilo. Som maträtt kan en myrkott inbringa omkring 1 000 dollar styck, enligt Quartz. Enligt vissa uppskattningar utgör försäljningen av fjällen 20 procent av den svarta marknaden för djur.

Tjuvjakten på myrkottar har slagit hårt mot bestånden i östra och centrala Afrika.

Men nu kan myrkotten och andra utrotningshotade djurarter, såsom grå jackopapegojor, gå en ljusnande framtid till mötes. Handel med båda dessa arter kommer att förbjudas, med vissa undantag, efter förhandlingar i FN:s specialorgan CITES, som reglerar handel med hotade arter över landsgränserna. Det rapporterar Vetenskapsradion.

Afrikanska elefanter får dock inte högsta skyddstatus, trots att det är den fråga som har debatteras mest. Länder med goda elefantbestånd kommer att under vissa omständigheter får exportera elfenben.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant