Svenskarnas bolån: ingen hejd i sikte

Karusellen snurrar inte lika snabbt som inför finanskrisen, men bolånen blir stadigt en allt större risk för hushållen.

Det framgår av en analys från SEB på onsdagen.

Svenskarnas skulder ökar och ökar och de helt dominerande bolånen accelererade under det andra kvartalet. Nyhetsbyrån Direkt rapporterade den 31 augusti om en sammanställning från statliga SCB: Nya lån blir större än de föregående eftersom bostadspriserna ständigt ökat.

Riksbankens låga och sjunkande räntor har haft en betydande effekt på bopriserna, enligt SEB.

Priserna har fördubblats sedan Riksbanken beslutade att börja sänka räntan i november 2011. Sedan dess har bolånen ökat med en tredjedel.

Trots den uppåtgående trenden är det fortfarande långt till de årliga skuldökningarna på 12 procent från före finanskrisen 2008. Under andra kvartalet var ökningen 7 procent i årstakt.

Men även om det inte går lika snabbt som inför finanskrisen så ökar risken hela tiden för enskilda hushåll. Bolånen blir allt mer dominerande.

SEB utgår från att det fortsätter så här och konstaterar att politik såsom amorteringskravet avgör hur långt det kan gå. Inför lagkrav den 1 juli att betala tillbaka på stora lån fanns det anledning att låna upp till max, eller sälja. SEB kan ännu inte avgöra hur det påverkat lånandet.

"Det är viktigt att hålla utvecklingen under uppsikt, bland annat att noga följa effekterna av det nu införda amorteringskravet", säger Jens Magnusson, privatekonom hos SEB, i en presskommentar.

LÄS ÄVEN: Sluta drömma om en "bostadskarriär" - det är över nu

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST