Philip Eklöf och försäljningschefen Johan Olsson Fotograf: Rickard Kilström

"Återvinning är det coolaste som finns"

Åteervinning och transporter låter kanske inte som det mest hippa. Men det vill Philip Eklöf, grundare och vd för Office Recycling ändra på.

Faktum är att varje bokstav i ordet "hippa" bildar utgångspunkten för företaget: hållbara, inspirerande, pålitliga, passionerade och autentiska.

E-prize 2016

Sveriges största energipris - som belönar de svenska företag som har de mest innovativa och klimatsmarta energilösningarna. Nio finalister tävlar om förstapriset i tre kategorier; Förnybar energi, Energieffektivisering, 
Hållbara transporter.

Vinnarna presenteras på Hållbarhetsdagen den 13 oktober.

Juryn består av: Rémy Kolessar, chef forskning och innovation, Energimyndigheten, Lina Bertling Tjernberg, professor smart grid technology, Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, Stefan Henningsson, senior adviser climate innovation, Världsnaturfonden, WWF, Jonas Abrahamsson, vd E.ON Sverige och Per Olof Lindsten, digitalchef Veckans Affärer

"Vi är Sveriges grönaste återvinningsföretag och det ska vara coolt att jobba med det vi gör", säger Philip Eklöf som kläckte idén bakom bolaget för lite drygt fem år sedan när han upptäckte att många häftiga byråer inte var särskilt duktiga på att återvinna sina papper.

Orsak: bland trendiga designmöbler var återvinningskärlen för fula att ställa fram. Så han bestämde sig för att utveckla vackrare återvinningsbehållare och skapade samtidigt en transportfirma - för att hämta upp det återvunna materialet - med fordon som bara drivs på fossilfritt bränsle.

"Vi är helt ensamma i Sverige, kanske i hela världen, om att bara köra våra fordon på biogas och el."

Och även om det blir dyrare att köra på biogas och el, jämfört med bensin och diesel, kostar det inte mer för kunden att anlita Office Recycling jämfört med andra transportbolag. Hemligheten ligger i att arbeta mer effektivt vid hämtningen av återvunnet material, de hämtar till exempel flera olika material på samma last och sorterar i stället direkt på bilen och använder framför allt lätta lastbilar som är billigare i drift.

"Som företag är det viktigt att verkligen göra aktiva val, att inte bara av gammal slentrian köra på i samma hjulspår", säger Philip Eklöf som tydligt har märkt hur attityder och inställning till att bli mer miljövänlig har förändrats därute under de senaste fem åren sedan bolaget drogs i gång.

"Många fler människor inser i dag allvaret kring miljön och vi gör det här på riktigt. Vårt företag gör en konkret, praktisk skillnad, jag har själv barn och kan inte bara lämna över planeten i ett sämre skick!"

Office Recycling
Kategori: Hållbara transporter
Bolag: Office Recycling
Startår: 2011
Antal anställda: 12
Omsättning: 14 Mkr
Resultat: 250 tkr

Office Recycling är en av finalisterna i årets E-Prize, Sveriges största energipris. Håll koll här på VA.se de kommande dagarna för att läsa om de övriga. 
Och missa inte Hållbarhetsdagen 2016, Veckans Affärers stora konferens om energiinnovation den 13 oktober.


Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!


VECKANS AFFÄRERS SENASTE LISTOR

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Tipset: Dags att köpa kvalitetsbolaget som rasat 30% på ett år
  2. Så blev han Europas rikaste man – lyx, intriger och fientliga övertaganden
  3. Teslas aktie är på väg mot kollaps, enligt Goldman Sachs och JP Morgan
  4. Ren luft håller på att bli sällsynt lyxvara: Nu andas bara 5 procent av jordens befolkning in det
  5. Bli din egen boss! Träna upp dolda superkraften du bär inom dig
  1. Simon Blecher avslöjar: Så här ser min privata portfölj ut
  2. Kronan har fallit till lägsta nivån på nio år – nu befarar Nordea ytterligare nedgång
  3. Ericssons vändning tar analytikerna på sängen – aktien tokrusar
  4. H&M-arvingen har i tysthet dumpat miljoner aktier i bolaget
  5. Legendariska investeraren George Soros spekulation mot Norwegian slutade i katastrof: Förlorade 40% - på bara en dag

SENASTE MAGASINET: