Nu har Europarlamentet godkänt Parisavtalet – innehåller särskild Trump-klausul

Ifjol slöts det så kallade Parisavtalet – nu har det godkänts av EU. Och avtalet innehåller en särskild klausul som skydd mot klimatförnekaren Trump.

Europaparlamentet har godkänt FN:s klimatavtal som slöts i Paris ifjol, efter att EU:s miljöministrar i fredags beslöt att ratificera avtalet gemensamt.

Röstsiffrorna i Europaparlamentet blev överväldigande; 610-38 med 31 ledamöter som avstod.

För EU har det varit viktigt att ratificera Parisavtalet före den 7 oktober, för att därigenom få rösträtt vid klimatkonferensen som hålls i Marocko november 2016.

Detta innebär att avtalet nu kan träda i kraft. Men först krävs att minst 55 av avtalets parter som sammanlagt står för minst 55 procent av världens utsläpp av växthusgaser godkänner avtalet. Hittills har 62 parter som sammanlagt står för minst 52 procent av utsläppen gjort det.

EU-Kommissionen har föreslagit en minskning av EU:s utsläpp med minst 40 procent till 2030.

Den svenska miljöpartisten i Europaparlamentet Linnéa Engström noterade att USA är bundet av avtalet under nästa presidentperiod, oavsett om Donald Trump blir president eller inte.

"Det är intressant att notera att Parisavtalet har en så kallad Trump-klausul, som i praktiken innebär att klimatförnekaren Donald Trump kan fortsätta att säga vad han vill även om han vinner valet", säger Linnéa Engström.

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant