Assanges framträdande på presskonferensen i Berlin. Fotograf: TT

Assange: nya dokument släpps snart — Google och Hillary Clinton kan drabbas

Wikileaks och Julian Assange firar 10 år genom att utlova nya läckta dokument.

Julian Assange avslöjade nyligen att nya läckta dokument kommer publiceras på sajten Wikileaks under de närmsta dagarna. Han ville inte gå in på närmare detaljer, men uppgav att dokumenten kommer röra bland annat Google, massövervakning och valrörelsen i USA.

Tillkännagivandet kom på en presskonferens i Berlin där Wikileaks firade 10 år. Assange, fortfarande fast på Ecuadors ambassad i London, framträdde via livestream.

Det är inte första gången Assange ger sig på Google, och sökjättens förhållande till den amerikanska staten. I boken ”When Google Met Wikileaks” från 2014 beskriver han hur Google, Hillary Clinton och det amerikanska utrikesdepartementet har ett ”särskilt förhållande”, och hur det påverkar internets framtid.

Det är inte heller första gången han ger sig på presidentkandidaten Hillary Clinton; i somras läckte Wikileaks kring 20 000 mejl inför Demokraternas partikonvent som tycktes visa på att den egna partiledningen favoriserade Hillary Clinton, samt medvetet hade försökt sabotera för hennes rival Bernie Sanders.

Wikileaks planerar att publicera nya läckta dokument varje vecka under de närmsta 10 veckorna.

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant