Fotograf: Toyota

Säljer robot smart som en 5-åring – för 3 500 kronor

Toyotas robot som börjar säljas nästa år ska vara liten så att den är lätt att bära runt.

Biltillverkaren Toyotas senaste grepp i att försöka locka kunder utanför fordonsbranschen är en lansering av miniroboten Kirobo.

Det skriver Financial Times på måndagen.

Den tio centimeter långa och talande roboten kommer att börja säljas i Japan under nästa år och kosta motsvarande cirka 3.500 svenska kronor. Den sägs ha en intelligens som motsvarar en femårings, kan lära sig fraser samt tyda ansiktsuttryck genom en inbyggd kamera och sensorer. Idén med roboten är främst att den ska kunna vara sällskap till människor.

Robotens lilla storlek ska göra den enkel att bära runt och i en bil uppges den främja säkert körande genom uttryck som "oops" om föraren bromsar för hårt.

På grund av osäkerhet hur väl roboten skulle tas emot utanför Japan så har ännu inget datum för lansering utanför landet satts, skriver FT vidare. Efterfrågan för liknande robotar har främst kommit från robotentusiaster och äldreboenden, enligt tidningen.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.