Fotograf: Creative Commons

Kartläggning larmar om flyktingbolagens "exceptionella" vinster

Här är VA:s viktigaste på 3 minuter: Flyktingbolagens "exceptionella" vinster pekas ut i kartläggning, Eriksson het kandidat för Ericsson och Volvo massåterkallar.

FLYKTINGBOLAGETS VINSTMARGINAL: 2 000 PROCENT
Flyktingkrisen har dramatiskt ökat behovet av bostäder. I höstas sökte Migrationsverket med ljus och lykta efter lämpliga ställen. När krisen var som värst genomförde regeringen en kartläggning av asylmarknaden. Den visar att regleringarna är få och att majoriteten av bolagen på flyktingmarknaden gör stora vinster. Det skriver Aftonbladet.

Regeringstjänstemännen beskriver bolagens vinstmarginalerna som "exceptionella". Värst är Defakon Renting AB som har en vinstmarginal på nästan 2 000 procent. Den förklaras till en del med en fastighetsförsäljning. Men många företag i kartläggningen har höga marginaler, bland annat Svenska Hem Arena AB som hade 44,99 procent år 2014. Bert Karlssons uppmärksammade bolag Jokarjo AB hade under 2014 en vinstmarginal på 14,17 procent.

Ett av skälen till de höga vinsterna anses vara pristaket. Det är idag 350 kronor per dygn för boende och mat för en flykting. Men Statskontoret menar att summan borde vara omkring 100 kronor.

Vinsterna från flyktingboenden kan användas för att täppa till förlusthål i andra verksamheter i den koncern de ingår. Rapporten beskriver bland annat hur Jokarjo använt vinsten för att bygga ett lekland i ett dotterbolag.

ERIKSSON HET KANDIDAT FÖR ERICSSON

Ericssons chef i Australien, Håkan Eriksson, är en het kandidat till att bli ny vd och koncernchef för Ericsson.

Det skriver Dagens Industri.

Håkan Eriksson har jobbat på Ericsson i tre decennier. Innan han blev Australienchef var han teknisk direktör för Ericsson i nära tio år. Enligt flera uppgiftslämnare till DI var det han som låg bakom Ericssons stora framgångar med 3G och det är just Håkan Erikssons tekniska kompetens som kan göra att han blir Ericssons näste vd.

En annan kandidat som fortfarande är aktuell är Karl-Henrik Sundström, tidigare finansdirektör på Eriksson och nu vd för Stora Enso.

Enligt DI har Ericsson fått nej från flera vd-kandidater och flera källor använder ordet panik för att beskriva stämningsläget inom Ericssons styrelse. (Direkt)

TESLA ÖKAR LEVERANSERNA
Tesla levererade 24.500 bilar under det tredje kvartalet vilket var en ökning med 111 procent jämfört med samma period i fjol. Jämfört med det föregående kvartalet ökade leveranserna med 70 procent.

Av de levererade elbilarna var 15.800 Model S och 8.700 Model X. Tesla menar att siffrorna för kvartalet ska ses som något försiktiga då företaget bara räknar in de bilar som faktiskt levererats till slutkund. Ytterligare cirka 5.500 bilar var i slutet av kvartalet på väg till kund men räknas in först under det fjärde kvartalet. (FinWire)

VOLVO ÅTERKALLAR BILAR
Volvo återkallar omkring 127.000 bilar runt om i världen då luftkonditioneringen kan läcka vatten och störa ut krockkuddarna. Det rör sig om XC90, S90 och V90 som behöver in till verkstäderna för att åtgärda en dräneringsslang som kan ha installerats felaktigt i fabriken. rapporterar AP.

Enligt Volvo finns det inga rapporter om skador eller krockkuddar som inte har fungerat på grund av problemet. Volvo kommer att inspektera samtliga bilar som återkallas men bedömer att färre än en procent behöver repareras.

Återkallelsen beräknas starta den 14 november. Återförsäljare kommer då att kontrollera dräneringsslangen och byta ut den om det behövs. (FinWire)

BANK SKÄR BORT TJÄNSTER
Den nederländska bank- och finanskoncernen ING ska sänka kostnaderna med cirka 900 miljoner euro årligen vilket kommer att beröra cirka 7.000 anställda, varav de flesta i Belgien och Nederländerna.

Det framgår av bankens strategiuppdatering för åren 2016-2021, rapporterar Bloomberg News.

ING sätter målet för KI-relationen till 50-52 procent och upprepar avsikten att betala en "progressiv" utdelning över tid".

ING ska investera 800 miljoner euro i digitala tjänster. (Direkt)


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST