Fotograf: Press

Kaffet kan ta slut snart – men nu har forskare tagit fram en ny superbuske

Den nya klimattåliga kaffebusken ger mer än dubbelt så hög avkastning.

Svenskar och finländare dricker mest i världen men med klimatförändringar, ändrade odlingsvanor och ökad efterfrågan, inte minst från Kina, kan det bli en bristvara inom några årtionden.

Men nu finns det hopp. Inför Internationella kaffedagen, den 1 oktober, introduceras en ny typ av superbuske som ökar chansen för tillgången på kaffe i framtiden.    

"Om kaffet inte bara ska räcka för en liten minoritet i framtiden måste kaffebuskarna bli mer motståndskraftiga och ge högre avkastning. Därför har våra forskare lagt ner mycket tid och arbete på att utveckla växter som är mycket motståndskraftiga och ger hög avkastning. Detta utan användning av GMO. Växterna som utvecklats av våra forskare i Frankrike kan ge dubbelt så hög skörd som traditionella plantor, säger Anna Lindqvist, marknadschef för Nescafé i Norden.

Hon påpekar att det måste planeras annorlunda på flera fronter för att rädda världens kaffeproduktion i framtiden:
"På Nestlé har vi en kaffeplan där vi har åtagit oss att donera 220 miljoner av dessa högpresterande kaffebuskar till odlarna före 2020 samt att utbilda odlarna för att skapa en hållbar produktion och ekonomi. Zoégas har även ett krav att 30 procent av de som går utbildningarna ska vara kvinnor", säger hon.

Kina är en viktig faktor för världskaffeproduktion i framtiden:

 "Arabicabönorna är särskilt hotade, eftersom de är svårast att odla och inte så motståndskraftiga. Därför är det positivt att se att de nu i Kina snabbt har börjat odla en mängd olika slags bönor, såsom Arabica. Kina är redan på väg att bli en stor kaffemarknad, även för Nespresso, så det är en mycket intressant utveckling som sker. Om Kina börjar odla minskar förstås risken att kaffet tar slut", säger Fredrik Nilsson, ansvarig för Nestlé i Kina.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST