"Jag slutade fyra gånger på Max"

Tät dialog med chefen och nya kittlande utmaningar får intraprenörer att stanna, säger Pär Larshans som är en av Sveriges mest framgångsrika intraprenörer.

Efter 29 år på Max Hamburgare, senast som hållbarhetschef, har Pär Larshans bytt arbetsgivare.

Förra sommaren tog han klivet från ett familjeföretag till ett annat, avfallsveteranen Ragn-Sells, som positionerat sig som en av föregångarna i Sverige inom cirkulär ekonomi.

För Pär Larshans måste jobbet vara roligt och utmanande, annars söker han sig vidare.

"Jag slutade fyra gånger på Max."

En av gångerna, i slutet av 1990-talet, testade han livet som entreprenör. Affärsidén var att hjälpa företag att starta webbshoppar. Men det gick sådär.

"Jag hjälpte dem så mycket att jag glömde bort att fakturera."

Det är just viljan att förändra och inte pengarna som är intraprenörernas, eller förändringsagenterna som han kallar dem, drivkraft.

"Men om man gör ett bra jobb brukar det bli samma sak i slutändan för både företaget och individen."

Det är bara vid något enstaka tillfälle när han inte känt att han blivit tillräckligt sedd som han blivit förbannad och krävt löneökning.

"En tät dialog med chefen är oerhört viktig, inte i syfte att chefen ska kontrollera och detaljstyra utan för att stämma av. Som intraprenör behöver du bli kittlad med nya saker och utmaningar i lagom takt. Samtidigt är det viktigt att du delar företagets värderingar. Här krävs ett förtroende åt båda håll. Maxägarna insåg att jag inte gjorde saker för egen vinnings skull utan för företagets."

Pär Larshans lyfter också fram vikten av att det redan från början är klart var och hur intraprenören får verka, så att hen inte är vild överallt i företaget.

"Det är viktigt att chefen markerar att det här är utveckling och kan hantera flera parallella sätt att styra företaget på."

Jobbet som intraprenör handlar ofta om stora, långsamma förändringsprocesser.

Därför rekommenderar Pär Larshans intraprenörer att arbeta med flera samtida projekt. Och att invänta krisen.

"Jag har alltid fler projekt på gång samtidigt och när tiden är mogen, ofta vid någon slags kris, plockar jag fram esset i rockärmen. Ett projekt man redan jobbat med ett tag."

Vad har varit din största utmaning hittills?

"Det gick fantastiskt bra för mig på världsscenen och jag kände att jag var lite hög i mig själv. Inte minst sedan Paul McCartney, som drev Meat Free Monday, uppmärksammat Max för vårt klimatarbete när han talade för EU-parlamentet i Bryssel i slutet av 2009. Innan dess hade människor talat om för mig att det var omöjligt för Max att bli känt för sitt klimatarbete. "

"Men det räcker med att säga att man är bäst en gång. Sedan blev jag nedplockad på jorden igen. Det är viktigt att inte tappa fotfästet och dela framgången med alla de som bidragit. Då blir framgången ännu större."

 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.