Det här vill svensken helst göra för att fira Återvinningens dag

Idag den 29 september får mammor och kanelbullar stå åt sidan.

På frågan vilken åtgärd svenskar helst gör för att minska sin miljöpåverkan svarar närmare varannan person att de i första hand vill dra ner på sin förbrukning av sopor och avfall.

Svensken är alltså mer villig att slänga mindre sopor än andra föreslagna åtgärder, såsom att minska vatten- och elförbrukningen, dra ner på sina inköp, förändra resesätt eller ge pengar till en miljöorganisation.

”Jordens resurser är ändliga och därför är det bra att fler personer funderar på hur de kan minska sitt avfall. Återvinning och cirkulär ekonomi i all ära, men det en poäng i att även försöka ge prylarna i hemmet en längre livslängd genom att reparera och limma ihop”, säger Mats Hagwall, hållbarhetschef på Henkel Norden som genomfört undersökningen.

LÄS OCKSÅ: När det säljs och slängs 2 miljarder strumpbyxor om året är potentialen enorm för deras hållbara modell

Limma, skruva eller använda nål och tråd. Det finns många olika sätt att laga saker på, och ibland slänger vi prylar såsom möbler och inredningsdetaljer just för att vi inte vet hur de ska lagas.

Närmare en fjärdedel av respondenterna svarar att den största barriären för att laga trasiga saker i hemmet är att de inte har tillräcklig med kunskap om hur de ska gå tillväga. Tidsbrist är en annan vanlig orsak till att prylarna åker i soptunnan istället för att lagas, vilket 23 procent svarade i undersökningen.

”Limning är i många fall den snabbaste och enklaste metoden för att laga saker i hemmet. Allt som kan limmas om man väljer rätt lim. Idag finns det dessutom väldigt många miljövänliga lim som är minst lika effektiva”, säger Mats Hagwall.

Det positiva som framkommer i undersökningen är att det ändå är en stor andel av svenska folket som gör sitt bästa för att reparera saker istället för att köpa nytt.

48 procent svarar att det lagar saker ibland, samtidigt som 35 procent gör det på en regelbunden basis.

 

 

 

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST