Fotograf: Spotify

Då: Spotifys styrelse har 100 % män
Nu: Spotifys styrelse har 100 % män

Med sin senaste rekrytering tar Spotify ytterligare ett steg mot videoinnehåll, men ett steg från jämställdhet.

Svenska musikstreamingtjänsten Spotify har gett en styrelseplats till Ted Sarandos, innehållschef på Netflix.

Enligt tekniksajten Recode tyder utnämningen av Ted Sarandos på att Spotify vill ta ett steg ytterligare mot videosegmentet. Det börsaktuella bolaget har sedan ett halvår tillbaka börjat lägga upp videoklipp från tv-nätverk som Comedy Central på sin mobilapp, och nu senast egna originalvideos.

Med Ted Sarandos i styrelsen hoppas man bli ännu vassare inom video, speciellt med tanke på att Netflix-chefen förhandlar samtliga av bolagets avtal med filmstudios och tv-nätverk.

Spotifys finanschef Barry McCarthy, med tidigare bakgrund på Netflix, anslöt också initialt som styrelsemedlem. Han lämnade den rollen i fjol när han utsågs till bolagets finanschef.

Förutom McCarthy och Sarandos sitter sedan tidigare grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon samt Napster-grundaren Sean Parker och Pär-Jörgen Pärson på investeringsbolaget Northzone i Spotifys styrelse.

Daniel Ek har tidigare hävdat att jämställdhet är en affärskritisk fråga.

"Kvinnor är halva vår målgrupp, då kan det inte bara vara män som jobbar med produkten. Vi måste få en jämnare fördelning inte minst på de ledande posterna i vår organisation", sa han i en intervju med Breakit förra året.

I intervjun erkänner Ek att Spotify behöver förbättra sig när det gäller könsfördelningen i styrelsen.

"Alla vi techbolag är för dåliga på det här området, så är det helt enkelt. Vi måste höja oss mycket, mycket mer", säger han.

Ett och ett halvt år senare har det dock inte hänt något, utan Spotify fortsätter fylla på med män i styrelsen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST