Fotograf: TT / Anders Wiklund

Skarpa kritiken: Deras rekordhöga och omotiverade mångmiljonarvoden saknar motstycke i Europa

"Man kan undra om det verkligen är bästa sättet att ge aktieägarna bra utveckling."

ABB får nu skarp kritik för sina skyhöga styrelsearvoden, som kritiker menar saknar motstycke i både Sverige och Europa. Detta skriver SvD. Andra svenska jättar som Volvo, H&M och Ericsson ligger långt under de 32 miljoner kronor som ABB:s styrelseledamöter delade på 2015.

"Det är ett väldigt högt arvode och man kan undra om det verkligen är bästa sättet att ge aktieägarna bra utveckling för sina aktier", säger Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam, till SvD. Folksam äger ABB-aktier värda totalt 3,2 miljarder kronor.

Hon menar att det är svårt att se varför just ABB ska ha så mycket högre arvoden än andra jämförbara bolag.

"Just ABB har också en väldigt olycklig historia när det gäller arvoden", säger hon.

ABB, som är baserat i Zürich, har långt mycket högre arvoden än andra bolag i jämförbar storlek, till exempel de europeiska jättarna Siemens, LafargeHolcim och BASF.

"Jag är negativ. Jag har svårt att se att det krävs sådana arvoden. Man vill få vad man betalar för, men här är det mycket tveksamt om det blir så", säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. "Småsparare har väldigt liten möjlighet att påverka det här."

Han menar att arvodena tyder på ett klimat där man belönar varandra vänner emellan, utan att grunda det i prestationer.

Även Göran Gezelius, ordförande i Aktiespararna, är mycket kritisk.

"H&M är ett ungefär lika stort bolag som ABB, som också verkar internationellt. Styrelserna i ABB och H&M har lika mycket i ersättning i siffror. Men i ABB är den i schweizerfranc, i H&M i kronor. De verkar ha bortsett från valutaeffekten i ABB", säger han till SvD.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant