Antonia Ax:son Johnson

E-handelssuccén som vandrat från miljardär till miljardär kan snart bli Wallenbergarnas

Wallenbergarnas riskkapitalbolag EQT kan bli framgångsrika e-handelsbolaget Bygghemmas nya ägare när Ax:son Johnson säljer.

Svenska e-handelssuccéer tycks vara allt mer eftertraktade byten bland de stora maktsfärerna i svenskt näringsliv just nu. En ny storaffär stundar när Wallenbergarnas riskkapitalbolag EQT ryktas vara spekulant när Antonia Ax:son Johnson via investmentbolaget Nordstjernan säljer sitt innehav i framgångsrika e-handelsbolaget Bygghemma, erfar Breakit.

Bland de tidigare ägarna av Bygghemma finns doldisen och "surströmmingsmiljardären" Patrik Hannell som köpte bolaget 2010 och sedan sålde för en prislapp som sades ha legat omkring 800 miljoner kronor. I dag är prislappen uppe i 2 miljarder kronor.

LÄS ÄVEN: Hela listan: Sveriges 156 miljardärer

Skulle det vara så att inte Wallenbergarna eller någon annan liknande köpare finns till hands är också en börsnotering ett tänkbart nästa steg för det digitala byggvaruhuset, säger Nordstjernans vd Tomas Billing till Breakit.

Planer på en börsnotering för Bygghemma har varit aktuella alltsedan Nordstjernans tillkännagivande om det i februari. Men nu har alltså familjen Ax:son Johnssons investmentbolag bestämt sig för att köra ett dubbelt race i försäljningsplanerna.

Bygghemma ägs till 88 procent av Nordstjernan, medan resterande aktier ägs bland annat av Bygghemmas vd Mikael Olander.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.